Atacurile sinucigase de la Amman au fost urmate de reactia furioasa a iordanienilor impotriva teroristilor. Este prima reactie de acest fel intr-o tara musulmana. Al-Qaeda si-a pierdut sprijinul avut anterior in sondaje in rindul iordanienilor.

Sute de iordanieni au iesit in strada pentru a protesta fata de crimele infaptuite de teroristi, strigind: "Sa arzi in iad, al-Zarqawi". Demonstratiile au fost organizate de cele 14 sindicate iordaniene, in rindul carora se afla atit organizatii islamice radicale, cit si organizatii de stinga, care de obicei se opun politicii regelui Abdullah al II-lea. Sprijinul venit din partea acestor organizatii atit de diferite arata ca reactia de respingere a fenomenului terorist este una autentica.

Demonstratiile de strada se pare ca au surprins chiar si conducerea organizatiei al-Qaeda din Irak, care s-a grabit sa transmita un al doilea mesaj pe Internet, in care sa justifice alegerea tintelor atacurilor. In cel de-al doilea mesaj, gruparea lui al-Zarqawi asigura ca a ales cele trei hoteluri pentru ca devenisera "curtea americanilor si a israelienilor", adevarate centre de unde porneau atacuri impotriva Irakului. Cu toate acestea, marea majoritate a victimelor au fost iordanieni.

Al-Qaeda si-a pierdut popularitatea

Un sondaj de opinie realizat de firma Ipsos pentru ziarul iordanian "Al Ghad" arata ca doua treimi dintre iordanieni si-au schimbat opinia despre al-Qaeda. 87% dintre iordanieni au declarat ca al-Qaeda este o organizatie terorista, ale carei actiuni nu reprezinta Islamul. In sondajele anterioare, 60% dintre iordanieni erau de acord cu actiunile intreprinse de al-Qaeda. Sentimentele anti-americane si anti-israeliene ale opinei publice arabe care alimentau simpatia fata de grupare se pare ca au fost depasite de repulsia trezita de uciderea musulmanilor nevinovati.

Comentariul ziarului iordanian "Al-Dustur" subliniaza schimbarea: "Singele iordanian varsat la Amman va ajuta la disiparea iluziilor si va ridica ceata de pe ochii acelor multi iordanieni care simpatizeaza cu al-Qaeda si cu al-Zarqawi insusi". Ziarul palestinian "Al-Ayyam" considera ca "aceste atacuri vor uni oficialii si opinia publica, ce respinge astfel de actiuni, pavind drumul pentru ca americanii sa se amestece din ce in ce mai mult in problemele arabilor, sub stindardul 'razboiului impotriva terorismului>>".

Regele va urmari teroristii

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a declarat, intr-un interviu acordat ziarului "The New York Times", ca "exista o lupta pe termen lung intre musulmani asupra directiei pe care ar trebui sa o urmeze religia lor si ideologia radicala care permite - si chiar incurajeaza - musulmanii sa ucida musulmani". Regele a recunoscut ca "a fost nevoie de atacul de la scoala din Rusia pentru ca eu sa-mi dau seama ca nu este de ajuns sa stam acasa, in fata televizoarelor si sa spunem ca asa e la razboi. Trebuie sa te duci acolo si sa ii combati pe acesti oameni".

Regele a anuntat o initiativa legislativa ce vizeaza posibilitatea retinerii pe termen nelimitat a suspectilor de terorism. Consilierul de securitate al regelui, alaturi de alti zece consilieri, si-au inaintat marti seara demisia din functii. Marouf al-Bakhit, fost ambasador al Iordaniei in Israel, este noul consilier de securitate al regelui Abdullah al II-lea. Serviciile de securitate au aflat din mesajul de pe Internet al lui al-Zarqawi ca o femeie a participat la atac, pe care au identificat-o destul de repede ca fiind irakianca Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi. "Deci Zarqawi ne-a furnizat informatii; ne-a ajutat mult", a comentat, ironic, regele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.