Cancelarul german, Angela Merkel, a calificat Ucraina drept "dictatura", comparand-o cu Belarusul, intr-un mesaj clar al frustrarii liderilor europeni fata de tratamentul la care este supusa opozanta Iulia Timosenko, aflata in detentie.

"Astazi traim in pace si libertate in Germania, in Uniunea Europeana, dar din pacate nu in toata Europa: in Ucraina si in Belarus, oamenii inca mai sufera sub dictatura si represiune", a declarat Merkel, cu ocazia unui discurs in Camera inferioara a Parlamentului, relateaza Financial Times, in editia electronica.

Afirmatiile lui Merkel reprezinta prima referire a unui politician vest-european la Ucraina ca la o dictatura, desi multi analisti nu considera aceasta tara la fel de autoritara ca Belarusul sau Rusia. Merkel nu l-a nominalizat direct pe presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, care este acuzat ca isi consolideaza puterea inlaturandu-si adversarii prin intermediul unor procese, transmite MEDIAFAX.

Un oficial din Ministerul ucrainean de Externe a raspuns, sub acoperirea anonimatului, la acuzatiile lui Merkel: "Daca cineva ne acuza de justitie selectiva, putem spune ca observam aplicarea selectiva a standardelor democratice fata de Ucraina. Pentru ca potrivit tuturor normelor internationale, exista un numar de tari in Europa si in alte parti ale lumii unde democratia intampina mai multe provocari decat in Ucraina. Iar Merkel dezvolta constant relatii politice si economice cu acele tari", a adaugat oficialul, intr-o aluzie la relatiile apropiate politice, energetice si de afaceri dintre Germania si Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.