Sistemul european de aparare antiracheta proiectat ar putea avea, pana in 2020, capacitatea de a intercepta rachete balistice intercontinentale (ICBM) ruse.

Statele Unite si NATO au fost de acord, la summitul de la Lisabona din 2010, sa dezvolte un sistem de aparare antiracheta, insa negocierile dintre Rusia si Alianta Nord-Atlantica sunt dificile, Rusia considerandu-l o amenintare la adresa securitatii sale si solicitand garantii ca acesta nu vizeaza capacitatea sa strategica de disuasiune nucleara.

"Pana in 2018-2020 - adica fazele trei si patru ale dezvoltarii sistemului de aparare antiracheta in Europa - continentul va beneficia de un nivel suficient de aparare antiracheta pentru a fi capabil sa intercepteze o parte a rachetelor balistice intercontinentale ale Rusiei si rachetele balistice lansate de submarine", a declarat Patrusev in cadrul unei conferinte asupra apararii antiracheta, la Moscova.

Scutul antiracheta: Negocierile dintre Rusia si NATO, in impas

"Regiunile geografice si caracteristicile tehnice ale acestor sisteme de aparare antiracheta creeaza baze pentru pericole suplimentare, in special avand in vedere nivelurile actuale si viitoare ale armamentului de inalta precizie al Statelor Unite", a continuat el. "Expertii nostri afirma ca alte tinte, care sa necesite o aparare antiracheta serioasa impotriva lor, nu exista", a subliniat secretarul Consiliului rus de Securitate.

De asemenea, Patrusev a apreciat ca instalarea unui sistem de aparare antitracheta in Europa, care are loc fara acordul Rusiei si care va conduce la o degradare a nivelului disuasiunii sale nucleare, ar putea conduce la o "dezechilibrare a stabilitatii strategice" atat la niveluri regioanle, cat si la nivel global. "Refuzul de a discuta conditiile de furnizare a unor garantii constrangatoare juridic in vedeea instalarii unui sistem care sa nu fie indreptat impotriva Rusiei ne intareste convingerea ca scopul real al acestui sistem antiracheta poate fi diferit de cel declarat", a continuat acesta.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.