In chestiunea presupuselor inchisori secrete CIA, UE trebuie sa creada pe cuvint tarile incriminate, pentru ca nu are autoritatea de a deschide o ancheta oficiala

"Criteriile de la Copenhaga vizind aderarea la UE sint clare si incompatibile cu existenta centrelor de detentie secrete", a declarat luni, in plenul Parlamentului European, Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene. El a recunoscut insa ca puterile Comisiei Europene sint limitate in anchetarea acestei probleme: "Noi sintem in pozitia de a pune intrebari, dar putem noi pune mina pe dosare clasificate ale CIA? Nu, imi pare rau, dar nu e posibil".

Frattini a raspuns interpelarilor europarlamentarilor care ii cereau sa deschida o ancheta oficiala asupra posibilelor inchisori. Comisarul italian a explicat ca executivul european nu e autorizat sa conduca investigatii oficiale in tarile membre sau candidate, poate doar sa faca "verificari tehnice" ale informatiilor. Frattini a completat ca in nici un caz nu se poate compara Comisia Europeana cu Procuratura unui stat. Singurul lucru pe care il poate face Comisia, a adaugat el, e de a continua "dialogul existent" cu tarile membre, ONG-uri si Consiliul Europei, care a inceput deja propria ancheta. "Nu avem nimic de ascuns", a subliniat si ministrul Anca Boagiu, spunind ca au fost deja doua misiuni de verificare in Romania.

Cele mai dure interpelari au venit din partea socialistilor europeni. Britanicul Claude Moraes a reamintit ca in urma aparitiei acestor informatii in presa, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a dispus imediat inceperea unei anchete privind posibile scurgeri de informatii din cadrul CIA si a cerut comisarului Frattini sa procedeze la fel, pentru "a aduce credibilitate insitutiei din care face parte". Popularii s-au aratat "incintati" sa auda ca nici un stat membru sau candidat nu este implicat in "aceasta rusine".

Suspiciuni in Spania cu decolari de la Bucuresti

Potrivit unui raport al Garzii Civile spaniole, citat de "El Pais", avioane utilizate de CIA pentru transportarea teroristilor suspecti au facut cel putin zece escale in arhipelagul spaniol Baleare. "El Pais" sustine ca un avion aterizat la Palma de Mallorca ar fi venit de la Bucuresti in ianuarie 2004. Principalul serviciu de informatii al Spaniei a cerut CIA sa nu mai utilizeze aeroporturile spaniole pentru avioanele sale, scrie publicatia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.