Ucraina lucreaza in prezent la un program guvernamental extins destinat "revitalizarii" zonelor contaminate adiacente centralei nucleare de la Cernobil.

Potrivit unor experti, nivelul radiatiei in zona de excludere de la Cernobil a scazut semnificativ in ultimii ani, a subliniat Azarov, adaugand ca in afara zonei de excludere, in regiunea Kiev, nu exista zone locuite cu niveluri ridicate de radiatie.

"Exista motive intemeiate pentru revitalizare, oferirii unei «a doua vieti» acestor case abandonate, orase si zone rezidentiale. Ele reprezinta locuri de munca si venituri suplimentare pentru bugetul nostru
", a subliniat premierul.

Noul sarcofag va costa 935 de milioane de euro (1,2 miliarde de dolari). Cea mai mare parte a sumei a fost colectata prin donatii in cadrul unei reuniuni la nivel mondial, iar Ucraina a contribuit cu 6% din total, potrivit MEDIAFAX.

Constructia camerei de izolare, o instalatie de metal, inalta de 105 metri si cu o lungime de 260 de metri, care va acoperi reactorul, urmeaza sa fie finalizata pana in 2015, au anuntat oficiali ucraineni. Reactorul distrus a fost acoperit cu o camera de izolara din beton, in lunile imediat urmatoare dezastrului din 1986. Aceasta a inceput sa se degradeze, iar in prezent exista pericolul unor scurgeri radioactive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.