International29 Martie 2012

Lectura de un minut

Lucrarile de asamblare a unui nou sarcofag la centrala Cernobil, menit sa reduca amenintarea radioactivitatii, vor incepe pe 26 aprilie, ziua in care a avut loc aceasta catastrofa nucleara.

"Construirea sarcofagului Centralei Nucleare de la Cernobil va incepe pe 26 aprilie", a anuntat presedintia intr-un comunicat, citandu-l pe seful statului Viktor Ianukovici, care participa la un summit nuclear la Seul.

Prima faza de asamblare a acestei constructii, cu o inaltime de 108 metri si o masa de 20.000 de tone, a inceput deja, anul acesta, a precizat pentru AFP Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), insarcinata cu gestionarea fondurilor prevazute pentru acest proiect.

"Fondurile necesare sunt disponibile, iar lucrarile decurg conform calendarului, fara intarzieri, pentru ca noua incinta sa fie completata si instalata deasupra reactorului avariat pana la jumatatea lui 2015, asa cum s-a prevazut"
, a declarat Anton Usov, purtatorul de cuvant al reprezentantei BERD, scrie MEDIAFAX.

Costul total al acestei operatiuni este estimat la 1,5 miliarde de euro
. In urma cu un an, din aceasta suma lipseau 750 de milioane de euro.

Comunitatea internationala a deblocat 550 de milioane de euro in cadrul unei Conferinte internationale la Kiev, in 2011, prin care s-au marcat 25 de ani de la catastrofa. Restul sumei a fost adaugata de catre BERD.

Citeste si:
VIDEO Bărbații care au amenințat polițiști au fost arestați
VIDEO Bărbații care au...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.