Statele Unite au declarat ca au incredere in garantiile Chinei privind respectarea sanctiunilor impuse tarii aliate lor, Coreea de Nord.

Oficiali ai Natiunilor Unite conduc in prezent o ancheta pentru a stabili daca Beijingul incalca sanctiunile impuse aliatilor lor nord-coreeni de catre Consiliul de Securitate al ONU si care au fost stabilite dupa ce vehiculul dotat cu lansatoare de racheta pentru distante medii IRBM a fost prezentat in timpul unei parade militare la Phenian, pe 15 aprilie.

ONU pregateste noi sanctiuni pentru Coreea de Nord

"China a garantat in mai multe randuri ca respecta in totalitate rezolutiile 1.718 si 1.874 (ale Consiliului de Securitate). Nu suntem la curent cu vreo ancheta a ONU in aceasta privinta"
, a declarat joi purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner.

"Ii credem pe cuvant (pe chinezi)", a mentionat acesta, adaugand ca nu are informatii despre vreo discutie intre Washington si Beijing despre acest vehicul.

Esec: Racheta lansata de nord-coreeni s-a prabusit

Un membru al Congresului, Mike Turner, a cerut secretarului de Stat, Hillary Clinton, si sefului serviciilor de informatii americane, James Clapper, sa demareze o ancheta, bazandu-se pe afirmatiile unui specialist militar conform caruia modelul vehiculului era "foarte probabil bazat pe unul chinez" si ca un astfel de schimb de tehnologie necesita acordul Beijingului, scrie MEDIAFAX.

"Sunt sigur ca exista un ajutor din partea Chinei", a declarat secretarul Apararii, Leon Panetta, intrebat fiind de Mike Turner. "Nu am cunostinte despre amploare", a adaugat acesta, mentionand ca nu vrea sa mai comenteze pe acest subiect in public.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.