Un nou proces al opozantei ucrainene Iulia Timosenko, acuzata de deturnare de fonduri si frauda fiscala, a inceput joi la Harkiv.

"Audierea preliminara (...) este deschisa", a anuntat judecatorul Kostiantin Sadovski, in fata a peste 100 de persoane, intre care ambasadorul Frantei pentru drepturile omului, Francois Zimeray, aproximativ zece deputati de opozitie si jurnalisti.

Pedeapsa Iuliei Timosenko ar putea fi prelungita

Timosenko este inculpata de aceasta data pentru deturnare de fonduri publice in perioada 1997-1998, cand era proprietara grupului Systemes Energetiques Unis d'Ukraine (SEUU), precum si pentru frauda fiscala, potrivit Parchetului. Aceste infractiuni se pedepsesc cu 12 ani de inchisoare, scrie MEDIAFAX.

Acuzarea cere rambursarea catre stat a sumei de 19,5 milioane de grivne (1,8 milioane de euro).

Judecatorul a citit o declaratie a lui Timosenko, in care aceasta spunea ca nu va participa la proces.

"Cer desfasurarea audierii preliminare in absenta mea, din cauza starii mele de sanatate grave", a scris Timosenko.

Opozanta sufera de probleme la coloana vertebrala, se deplaseaza dificil potrivit aparatorilor sai, si ar urma sa fie spitalizata in curand la o clinica din afara penitenciarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.