Numarul doi in ierarhia organizatiei al-Qaeda, egipteanul Ayman al-Zawahri, a afirmat, intr-un mesaj video realizat dupa atentatele de la Londra, din 7 iulie, ca regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este "unul dintre cei mai aprigi dusmani ai Islamului", scrie "Sunday Times". Publicatia londoneza sustine ca referirea la regina face parte dintr-o declaratie video data publicitatii in septembrie. Declaratia lui Zawahri i-a determinat pe membrii serviciilor secrete britanice sa ii avertizeze pe cei insarcinati cu protectia Familiei Regale ca regina a devenit o tinta a al-Qaeda. Nici reprezentantii ministerului britanic de Externe si nici cei ai Palatului Buckingham nu au comentat afirmatia lui Zawahri.

In cele 27 de minute ale mesajului video, pe care ziaristii de la "Sunday Times" spun ca l-au obtinut si l-au vizionat, Zawahri afirma despre regina Elisabeta ca este "pe deplin responsabila pentru legile cruciate" si o numeste pe suverana britanica "inamic al musulmanilor".

De asemenea, Zawahri i-a avertizat si pe liderii islamici din Marea Britanie "care muncesc pentru a-i fi pe plac Elisabetei, capul Bisericii Anglicane".

Pe de alta parte, ziarul "Sunday Telegraph" noteaza ca serviciile de securitate malteze se tem ca teroristii ar putea incerca sa comita atentate cu ocazia reuniunii sefilor de guvern din statele membre ale organizatiei Commonwealth, care va avea loc luna aceasta. La summitul din Malta - al doilea de mare importanta din acest mic stat din Mediterana, dupa intalnirea Bush senior - Gorbaciov din 2 decembrie 1989, reuniune care a pus capat practic Razboiului Rece - vor participa premierul Tony Blair si Regina Elisabeta a II-a.

Ingrijorarile au aparut dupa ce un fost ofiter al armatei israeliene a declarat la televiziunea malteza si a spus ca un refugiat sudanez planuieste un atac terorist. Israelianul, care are relatii in lumea serviciilor secrete, crede ca in La Valetta, capitala Maltei, s-a infiintat o celula al-Qaeda, din care fac parte imigranti.

Ministerul britanic al Apararii a confirmat ca, in cele trei zile ale summitului, portavionul HMS Illustrious va fi in apele malteze.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.