Alexandr Lukasenko le ofera azil politic si egalitate de drepturi imigrantilor care se muta in zonele contaminate radioactiv de la granita cu Ucraina. Incidenta cazurilor de cancer si mortalitatea infantila sint foarte ridicate in regiune, desi fermele de stat sustin ca au obtinut productii agricole necontaminate.

"Sint o gramada de cazuri de cancer aici. Belarusul nu mai face fata. Spitalele sint supraaglomerate", relata Lera Navumenka intr-un documentar HBO. Translator pentru delegati straini aflati in vizita in spitalele din Belarus, ea insasi a fost operata de cancer tiroidian de patru ori. In Gomel, unul dintre orasele cele mai periculoase din sudul Belarusului, aflat la 130 de kilometri de Cernobil, cancerul tiroidian e de 10.000 de ori mai frecvent decit inainte de explozia nucleara din 1986. "Mortalitatea infantila e de 300 de ori mai mare decit in restul Europei. Nasterile copiilor subponderali sint ceva obisnuit. La fel si tulburarile gastrointestinale, afectiunile grave ale creierului si mutatiile genetice: copii nascuti cu ochii in lateral, cu creierul iesind din cutia craniana", relata Frank Rabey, editor la "The Daily Reflector".

Agricultura radioactiva

Efectele dezastrului nuclear din ’86 continua sa fie subiect de controversa. Indiferent de cit de grave sint consecintele pe termen lung ale imprastierii prafului radioactiv, descoperit pina si in Alaska, Lukasenko si-a pus in gind sa recolonizeze zonele contaminate si sa le transforme in regiuni prospere: "Pamintul trebuie pus la lucru pentru tara", declara fostul sef de ferma Lukasenko.

Aparent, o afirmatie banala. Doar ca statisticile arata o alta realitate: aproape un sfert din pamintul Belarusului a ramas contaminat radioactiv in urma dezastrului de la centrala nucleara ucraineana. Fermele de stat au inceput sa raporteze productii necontaminate, informatii puse sub semnul intrebarii de catre Greenpeace. "Daca mincarea e contaminata, le spunem oamenilor cum s-o faca mai sigura: s-o fiarba sau s-o tina ceva vreme in apa cu sare", explica Anastasia, de la ferma de stat Komarin, aflata la doar 18 kilometri de locul accidentului nuclear. Autoritatile au investit masiv in ferma. Sute de vaci de culoarea ruginei sint crescute pentru carne, laptele fiind contaminat si mult prea periculos, povesteste Sarah Rainsford, BBC. Ceea ce nu-i opreste pe saracii din zona, majoritatea desfigurati de tumori tiroidiene, sa consume lapte radioactiv.

Oferta prezidentiala

Luna trecuta, cei 200.000 de refugiati ce traiesc in Minsk, Brest sau Grodno au primit o oferta "de nerefuzat" din partea "ultimului dictator din Europa": daca se muta in zonele afectate de radiatii, vor primi imediat azil politic si vor avea aceleasi drepturi ca si cetatenii din Belarus. Soarta a 22.000 de imigranti e deja decisa. Ei vor fi mutati cu forta in casele parasite din Gomel. Luptatori din Afganistan si Cecenia n-au mai asteptat "oferta" prezidentiala si au ales deja sa se ascunda prin locuintele pustii din zona interzisa. "E o crima. Din punct de vedere medical, e o nebunie", comenta Sebastian Pflugbeil, presedintele Societatii germane pentru Protectia Impotriva Radiatiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.