Zeci de mii de persoane care se opun energiei nucleare au manifestat duminica in toata lumea, la un an dupa catastrofa de la centrala atomica Fukushima, din Japonia.

In Germania, tara care a decis sa renunte progresiv la energia nucleara dupa seismul urmat de un tsunami care au avariat reactoarele de la Fukushima, aproape 50.000 de persoane, conform organizatorilor, au protestat in sase regiuni. "Fukushima ne avertizeaza: trebuie inchise centralele acum!", scandau manifestantii, relateaza AFP.

Aproximativ 24.000 de manifestanti au format, in cursul serii, un lant uman pe aproape 80 de kilometri, tinand torte in maini, in regiunea Braunschweig (nord). Circa 3.000 de persoane au incercuit centrala de la Brokdorf (nord), potrivit organizatorilor. Actiuni de protest au avut de asemenea loc in apropierea reactoarelor de la Gundremmingen (sud), Neckarwestheim (sud) si Grohnde (nord).

In Franta, tara care depinde cel mai mult din lume de energia nucleara, ce reprezinta 75 la suta din electricitatea produsa, un lant uman a adunat 60.000 de persoane potrivit organizatorilor, sau 31.300 conform fortelor de ordine.

Veniti din Germania, Elvetia, Belgia si din toata Franta, manifestantii s-au intins pe cei 230 de kilometri care separa Lyon (centru-est) de Avignon (sud), de-a lungul vaii Ronului, in regiunea cea mai nuclearizata din Europa, cu 14 reactoare, transmite MEDIAFAX.

Circa 5.000 de militanti antinucleari au defilat mai mult de o ora in zona centralei nucleare din Muhleberg, in vestul Elvetiei, pentru a cere "oprirea imediata a centralelor din Muhleberg si Beznau".

In Spania, sute de manifestanti s-au adunat in apropierea centralei de la Garona, in nordul tarii, pentru a cere inchiderea acesteia. Guvernul tocmai a decis prelungirea cu cinci ani a exploatarii acestei centrale, cea mai veche din tara.

In Australia, aproximativ 500 de manifestanti impotriva energiei nucleare s-au adunat in apropierea sediilor grupurilor miniere BHP Billiton si Rio Tinto din Melbourne, la initiativa unei asociatii de expatriati japonezi, numita "Japonezii pentru pace".

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Australia nu este putere nucleara, dar este al treilea producator de uraniu din lume, dupa Kazahstan si Canada.

In Taiwan, 5.000 de manifestanti, potrivit organizatorilor, au defilat pe strazi la Taipei pentru a cere inchiderea a trei centrale nucleare "cat mai curand posibil", pe aceasta insula afectata frecvent de cutremure puternice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.