Israelul nu va avertiza Statele Unite in cazul in care va decide sa lanseze un atac preventiv asupra instalatiilor nucleare iraniene pentru a absolvi de orice responsabilitate autoritatile din SUA.

Oficialii israelieni au mentionat ca nu vor informa SUA pentru a nu le face responsabile de oprirea unui eventual atac, incercand sa reduca posibilitatea ca presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, sa invinovateasca Statele Unite de atac.

Informatiile, provenite dintr-o serie de convorbiri private la nivel inalt, pot influenta discutiile din timpul viitoarei intalniri de la Casa Alba, dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele american Barack Obama.

In ultimele luni, oficialii americani au incercat sa convinga Israelul ca un eventual atac ar fi doar un impediment temporar pentru programul nuclear al Iranului, afirmand ca nu au informatii despre o eventuala tentativa a Iranului de a se folosi de acest program cu scopul de a dezvolta arme nucleare, scrie MEDIAFAX.

"Cred ca Israelul este foarte serios cu privire la un atac asupra programului de armament nuclear. Ei considera ca administratia americana... nu ia in considerare serios consecintele militare in cazul in care Iranul va avansa. Ei cred ca vor trebui sa ia o decizie singuri, avand in vedere postura in care se afla Statele Unite", a declarat pentru CNN Mike Rogers, presedintele Comisiei pentru serviciile de informatii din Camera Reprezentantilor, dupa o vizita in Israel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.