Decizia Romaniei de a se opune acordarii statutului de tara candidata la UE Serbiei, venita in ultima clipa, a stranit o serie de curiozitati cu privire la motivul pentru care ar fi ales aceasta varianta.

Romania a generat confuzie cerand in ultima clipa garantii privind drepturile minoritatii vlahe din Serbia, pentru a fi de acord cu statutul acesteia de candidat la aderarea la Uniunea Europeana. Insistenta Romaniei i-a luat prin surprindere marti pe partenerii sai din UE, avand in vedere ca pana acum nu a facut caz de acest subiect, iar Comisia Europeana nu a identificat probleme serioase in rapoartele sale anuale privind Serbia.

Romania ar vrea sa arate Olandei cat de serioasa este in privinta Spatiului Schengen

Delegatia olandeza a precizat ca Romania nu a facut nici o legatura intre problema Serbiei si aderarea la Schengen. "Problema Schengen nu a fost ridicata", a declarat ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Nicolai Wammen, scrie MEDIAFAX.

Alti diplomati si oficiali au declarat insa ca problema Schengen era vizibila. "A fost despre Olanda si aderarea la Schengen. Romanii nu au spus astazi nimic de genul acesta in mod public, dar au existat unul sau doua mici comentarii despre asta (la reuniunea ministrilor de Externe de luni). Este cu siguranta o parte a motivului", a declarat un diplomat european.

Presedintele Serbiei: Cerintele Romaniei privind minoritatile incalca standardele UE

"Serbia nu va accepta, cu orice pret" deoarece o astfel de abordare "este impotriva standardelor europene. Fiecare cetatean al Serbiei isi poate declara (apartenenta la o etnie) in conformitate cu sentimentele sale si este complicat sa gasim o solutie in acest caz", a subliniat Boris Tadic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.