Romania participa la Sistemul de supraveghere terestra al NATO, alaturi de alte 12 state membre, avand o contributie de 2% din costul total.

Sistemul de supraveghere terestra al NATO (Allied Ground Surveillance/AGS) este destinat sa monitorizeze suprafata terestra cu ajutorul unor sisteme radar, ce vor fi instalate pe un numar de platforme aeriene. La proiect participa in prezent 13 state NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Romania, Slovacia, Slovenia si SUA. Acestea contribuie cu 1,2 miliarde Euro la achizitia sistemului, potrivit MAE.

"Aderarea Romaniei la program a fost aprobata prin H.G. nr. 1498 din 2 decembrie 2009. Contributia tarii noaste este de circa 2% din costul total, adica 25,28 milioane Euro, aceasta urmand sa fie platita esalonat pana in anul 2016", a precizat sursa citata, scrie MEDIAFAX.

Ministerul considera ca Romania devine direct implicata in indeplinirea obiectivelor NATO si este in masura sa integreze elementele nationale de aparare in sistemul AGS. In plus, calitatea de participant la AGS asigura tarii noastre accesul la date si informatii deosebit de relevante.

"Operatiunea recenta din Libia a ilustrat importanta unor asemenea echipamente"
, a explicat oficialul. Avioanele fara pilot vor fi achizitionate de 13 state: Germania, Bulgaria, Estonia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia si Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.