Sarkozy cere expulzarea strainilor condamnati pentru violente urbane. Rivalul sau la candidatura pentru presedintia Frantei, din partea aceluiasi partid de dreapta (UMP), prim-ministrul Villepin, promite, in acelasi timp, masuri sociale demne de un guvern de stinga. Violentele au continuat: 617 masini au fost incendiate, politia a arestat 280 de persoane. Metroul din Lyon a fost atacat cu sticle incendiare.

Ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, le-a cerut ieri prefectilor sa ii expulzeze pe toti strainii condamnati in cazul violentelor urbane din ultimele 13 nopti, inclusiv pe cei aflati in Franta cu forme legale: "Le-am cerut prefectilor ca strainii, cu forme legale sau ilegale, care au facut obiectul unei condamnari sa fie expulzati, fara intirziere, de pe teritoriul nostru national, inclusiv cei care au viza de sedere. Cind ti se face onoarea de a avea dreptul de sedere, trebuie macar sa nu fii arestat in timp ce provoci violente urbane". Sarkozy a cerut aceasta masura dura in fata Adunarii Nationale. Este vorba despre 120 de straini care au fost condamnati pina acum pentru violente urbane, unii dintre ei avind viza de sedere pentru Franta, a precizat ministrul.

617 masini incendiate

Cea de-a treisprezecea noapte de violente din Franta pare sa fi insemnat un pas inainte pentru reinstaurarea securitatii. Numarul masinilor incendiate a fost de doua ori mai mic decit cel din noaptea precedenta: "doar" 617. Primarul din Orléans si cel din Savigny-sur-Orge au impus marti restrictii de circulatie pentru minori, in timpul noptii. In Savigny-sur-Orge, cinci minori au fost opriti in jurul orei 24.00 si obligati sa se intoarca acasa. Parintii minorilor din Orléans, care incalcau consemnul, urmau sa fie amendati cu 35 de euro. Prefectura din Somme a decis interzicerea circulatiei in zona Amiens pentru minorii mai mici de 16 ani, neinsotiti, intre orele 22.00 si 06.00.

Violentele continua

In unele zone, vinzarea de carburanti catre minori a fost interzisa. Cu toate acestea, violentele au continuat sa disturbe orasele franceze: au fost incendiate o gradinita de copii, o cresa si doua biblioteci, un supermagazin si un garaj aflat la subsolul unui bloc. La Lyon a fost oprita circulatia mijloacelor de transport in comun, la ora 22.00, dupa ce tinerii vandali au aruncat un cocteil Molotov intr-o statie de metrou. In acelasi oras au fost agresati doi jurnalisti rusi. La Bordeaux a fost incendiat un autobuz. Parisul a avut parte de o atmosfera destul de linistita, dar politia judiciara efectueaza o ancheta pentru a afla cine a lansat un e-mail prin care revoltatii sint chemati simbata sa se intilneasca pe Champs-Elysées. Acest bulevard este patrulat zilnic de 700 de politisti, dar, in weekend, fortele de ordine vor fi intarite.

Statul-providenta se trezeste la realitate

Villepin a anuntat noua politica sociala care ar dezamorsa situatia exploziva din suburbii. Prim-ministrul a promis ca fiecare somer sub 25 de ani din zonele defavorizate va fi primit in urmatoarele trei luni de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si se va gasi o "solutie specifica" pentru cazul sau.

100 de milioane de euro pentru ONG-uri

Celor care traiesc din ajutorul social si isi vor gasi de lucru li se va acorda o prima de 1.000 de euro. Acest lucru inseamna gasirea unui contract de munca sau un stagiu de formare. Vor fi create 15 zone libere urbane, pentru a atrage investitorii in suburbiile defavorizate. 100 de milioane de euro vor fi alocate suplimentar asociatiilor de stat din zonele defavorizate. Vor fi create 5.000 de posturi de asistenti pedagogici. Vor fi acordate 100.000 de burse de merit, fata de 30.000, in prezent, si vor fi deschise inca zece internate pentru elevii "cei mai promitatori". Pentru cei certati cu scoala, ei vor putea intra in ucenicie de la virsta de 14 ani, in loc de 16. Va fi creata o agentie pentru coeziune sociala si egalitatea sanselor. In fata acestor promisiuni generoase, socialistii francezi au anuntat "un pact de nonagresiune", in timp ce dreapta l-a ovationat pe Villepin.

D’accord cu starea de urgenta

73% dintre francezi s-au declarat de acord cu impunerea starii de urgenta, a aratat un sondaj aparut in "Le Parisien". Masura, anuntata de prim-ministrul Dominique de Villepin, de a realoca fonduri asociatiilor din suburbii, care se ocupa cu sprijinul scolar si cel pentru locuinte, a primit asentimentul a 89% din populatie.