Dezbaterile care au avut loc in Consiliul de Securitate al ONU cu privire la Siria s-au incheiat fara ca tarile membre sa ajunga la un acord.

In timpul dezbaterilor s-a discutat adoptarea unui plan al Ligii Arabe pentru incetarea violentelor din Siria si inlaturarea presedintelui Bashad Al-Assad de la putere.

Premierul din Qatar a cerut consiliului sa se ia atitudine cat mai repede fata de “masina de ucis” a presedintelui Assad.

Rusia si China sunt de parere ca planul presupune schimbarea intregului regim din tara si raman impotriva propunerii facute de Liga Araba. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov “nu crede ca politica Rusiei se refera la demisiile oamenilor”.

“China se opune ferm schimbarii regimului din Siria pentru ca incalca prevederile ONU si principalele norme ale practicii relatiilor internationale”, mentioneaza ambasadorul chinez, Li Baodong, conform bbc.

Hillary Clinton a sugerat ca negocierile sa continue.

“Ne vom concentra in zilele care urmeaza asupra obtinerii unui acord in Consiliul de Securitate de adoptare a unei rezolutii pentru a-i transmite lui Assad si regimului sau un mesaj”, a spus Clinton. Ea a mai precizat faptul ca situatia din Siria va scapa de sub control, dar “regimul de teroare” urmeaza sa ia sfarsit: “Pentru cat timp vor mai trebui locuitorii din Siria sa stea cu teama ca membrii familiilor lor ar putea fi torturati sau ucisi, pana ca o rezolutie semnificativa sa fie adoptata de Consiliul de Securitate?”

Nabil el-Arabi a afirmat ca planul urmareste evitarea unei interventii militare straine.

Si ministrul britanic de Externe, William Hague, a precizat ca planul Ligii este singurul "credibil si viabil", pentru a se opri "violentele oribile" din Siria si pentru a marca inceputul unui proces politic cuprinzator. Franta, de asemenea, a cerut incetarea "tacerii scandaloase" a ONU si a spus ca organizatia trebuie sa-si asume responsabilitati fata de populatia aflata in suferinta, potrivit evz.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.