"The Washington Post" considera ca "nu este o versiune europeana a Intifadei: ideologia islamica si liderii musulmani nu joaca nici un rol in tulburari. Multi dintre cei implicati nu sint musulmani." Ziarul scrie ca raspunsul politicienilor francezi nu a fost unul adecvat, "demonstrind ca slabul raspuns la crize nu este doar apanajul administratiei SUA". "The New York Times" arata ca ministrul de Interne Sarkozy a incercat o abordare "activa de tip american", dar a ajuns tinta nemultumirilor imigrantilor.

Editorialistul de la "The Front Page Magazine" propune ca, in cazul Frantei, sa se aplice aceeasi politica pe care o propuneau politicienii francezi pentru Israel: "Prim-ministrul francez Lionel Jospin cerea concesii pentru pace (...). Acum, ca Franta are propria Intifada, propunem sa rezolve problemele folosind acelasi plan": sa cedeze teritorii musulmanilor revoltati in schimbul pacii.

"Cea mai pro-araba tara"

Ziarul israelian "Jerusalem Post" subliniaza faptul ca violentele din Franta au cauze religioase. Daca americanii si-au explicat ura cu care au fost atacati la 11.09. 2001 prin ajutorul pe care l-au dat Israelului, "evenimentele din Paris din ultimele 12 nopti au confirmat futilitatea acestui argument. De la mijlocul anilor ‘60, Franta a fost, in mod constant, una dintre cele mai pro-arabe tari din Europa de Vest (…) Acesti rebeli urasc Franta. Ei nu se rascoala ca semn de solidaritate cu fratii lor palestinieni sau irakieni, ci pentru ca se simt discriminati. (…) " Conservatorii americani de la "Chicago Sun-times" cred si ei ca este vorba de o "Intifada": "De cinci ani, arabii francezi au purtat o mica intifada impotriva sinagogilor, a macelarilor cuser, a scolilor evreiesti".

Problemele continua

Presa araba exprima opinii diverse. Ziarul algerian "Liberté" considera: "Politica de integrare, mult timp laudata de guvernele succesive din Franta, nu a cunoscut o punere in practica efectiva". "Middle East Times", din Egipt, arata ca "daca problemele vor persista, vor intari Frontul National de extrema dreapta al lui Jean-Marie Le Pen." Ziarul considera o problema importanta atragerea in plasa extremismului islamic a detinutilor: "Desi musulmanii repre-zinta 10% dintre francezi, ei reprezinta 60% din populatia incarcerata. Acolo, in inchisoare, imamii radicali ii asteapta." Ziarul iordanian "Al-Dustur" crede ca cei care vor profita de pe urma violentelor vor fi cei care sprijina introducerea unor masuri drastice de urmarire in Europa.