Pentagonul aloca mai multi bani pentru aliatii sai est-europeni, inclusiv Romaniei.

Statele Unite intentioneaza sa cheltuiasca apoximativ 100 de milioane de dolari, respectiv cu 33 la suta mai mult decat anul trecut, pentru a furniza instructie si echipament tarilor ce contribuie la misiunile speciale si la antrenarea fortelor afgane in lupta impotriva talibanilor.

De cea mai mare crestere beneficiaza Ungaria, Polonia, Romania si Lituania, care au contribuit cu un numar mare de militari in cadrul fortei NATO din Afganistan (ISAF).

Pentagonul se bazeaza tot mai mult pe aliatii sai est-europeni, majoritatea membri NATO, avand in vedere ca aliatii traditionali ca Marea Britanie, Olanda si Germania si-au redus bugetele pentru aparare. Aliatii vest-europeni intentioneaza, de asemenea, sa isi reduca si prezenta in Afganistan, proportional cu retragerea americana, de aproximativ o treime din totalul contingentului in septembrie, scrie MEDIAFAX.

In timp ce fondul total ramane neschimbat, de 350 de milioane de dolari, partea care le revine tarilor ce participa la coalitia din Afganistan a crescut de la 75 la 100 de milioane de dolari.

Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari in anul fiscal ce se incheie la 30 septembrie fata de 2,87 de milioane de dolari anul trecut. Polonia va primi 14 milioane de dolari fata de 2,85 de milioane de dolari, Romania va ajunge la 14,3 milioane de la la 7,3 milioane de dolari, iar Lituania va primi 12,8 milioane de dolari fata de 5,7 milioane anterior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.