Ultima etapa a alegerilor-maraton pentru Camera inferioara a Parlamentului egiptean s-a incheiat.

Aceste prime alegeri organizate dupa indepartarea de la putere a lui Hosni Mubarak, in februarie 2011, au fost marcate de avansul zdrobitor al islamistilor, creditati la nivelul tuturor formatiunilor lor cu aproximativ 65% din voturi si 70% din mandate, potrivit rezultatelor provizorii.

Invalidarile din cauza unor nereguli sau probleme logistice impun, totusi, reluari ale votului in multiple circumscriptii, in zilele urmatoare, situatie care ar putea intarzia anuntarea rezultatelor oficiale definitive pana spre 20 ianuarie, conform MEDIAFAX.

Fratii Musulmani la statutul de prima forta politica a tarii

Lideri ai Partidului Libertatii si Justitiei (PLJ), rezultat din miscarea Fratii Musulmani, s-au intalnit la Cairo cu Burns, adjunctul secretarului de Stat american. "Aceasta este intalnirea cu oficialul american de cel mai inalt rang" din istoria formatiunii, a declarat Ahmed Sobea, purtatorul de cuvant al PLJ.

Liderul PLJ Mohammed Mursi a "cerut ca Statele Unite sa isi revizuiasca politica (...) in conformitate cu (aspiratiile) primaverii arabe", care a indepartat de la putere regimurile autocratice din Egipt, Libia si Tunisia. De asemenea, Mohammed Mursi a indemnat Washingtonul sa adopte o "pozitie pozitiva fata de cauzele arabe si islamice".

Statele Unite "respecta optiunile poporului egiptean"

Potrivit LPJ, Burns "a felicitat partidul pentru rezultatele sale" electorale si a anuntat ca tara sa este "pregatita sa ajute economia egipteana sa depaseasca criza, a spus Burns. Washingtonul a subliniat la inceputul lui ianuarie ca miscarea islamista Fratii Musulmani a oferit garantii asupra respectarii Tratatului de Pace din 1979 intre Egipt si Israel, cel mai important aliat al Statelor Unite in regiune.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.