Sotia fostului premier spaniol Jose Maria Aznar, Ana Botella, a devenit, marti, prima femeie aleasa in functia de primar al Madridului, cu misiunea, in plina criza, de a reduce datoria enorma a capitalei spaniole, de peste sase miliarde de euro, relateaza AFP.

Ana Botella, 58 de ani, fosta presedinta a Directiei de Mediu a orasului Madrid inca din 2007 si numarul doi pe lista Partidului Popular (PP) la ultimele alegeri locale, a fost aleasa cu o majoritate absoluta, avand 31 de voturi din partea partidului ei.

Ea il inlocuiesste pe Alberto Ruiz-Gallardon care a demisionat din aceasta functie pe care o ocupa din 2003, dupa ce a fost numit ministru de Justitie de noul premier spaniol, Mariano Rajoy, scrie MEDIAFAX.

Urmand politica disciplinei bugetare a lui Mariano Rajoy, noul edil s-a angajat sa reduca deficitul si datoria orasului Madrid, alimentata de o politica intensa de infrastructura care a schimbat imaginea capitalei.

  • "Am obtinut deja un important control bugetar si o reducere notabila a datoriei. La sfarsitul acestui an fiscal, datoria va ajunge pana la valoarea de 6,337 miliarde de euro", fata de sapte miliarde inregistrata la sfarsitul anului 2010, a declarat Ana Botella in timpul discursului tinut la investirea sa, in prezenta a sase ministri.

"Pe acest drum, al disciplinei bugetare, vom incerca sa atingem un echilibru intre incasari si cheltuieli la sfarsitul urmatorului an fiscal", a declarat Botella adaugand ca "vom reduce cu inca 3,112 miliarde de euro ponderea datoriei municipalitatii pana in 2016".

Cine este Ana Botella?

Casatorita cu Jose Maria Aznar in 1977, cu care are trei copii, ea l-a urmat pe acesta la Moncloa, resedinta oficiala a premierului spaniol, intre anii 1996-2004.

Angajata a Primariei madrilene din 2003, a iesit in evidenta in urma unor declaratii devenite celebre in Spania. "Casatoriile intre homosexuali nu vor fi niciodata egale cu cele intre heterosexuali, la fel cum doua mere dau nastere unui alt mar dar un mar si o para nu vor da nastere unui mar", a declarat Botella in 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.