Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte ceh Vaclav Havel, decedat duminica, a parasit miercuri dimineata biserica din capitala.

Amplasat in interiorul unui vehicul funerar impodobit cu doua coroane de flori, sicriul din lemn deschis la culoare era urmat de vaduva lui Vaclav Havel, Dagmar Havlova, membri ai familiei fostului sef de stat si prietenii sai.

Dagmar Havlova i-a invitat personal pe cehi sa se alature acestui cortegiu care traverseaza centrul Pragai, pentru a prezenta un omagiu simbolului "revolutiei de catifea", care a incetat din viata duminica dimineata, la varsta de 75 de ani, potrivit MEDIAFAX.

  • Ceremonia se incheie catre ora locala 09:15 (10:15, ora Romaniei), la Cazarma de Garda a Castelului, unde sicriul va fi depus pe un afet de tun care va fi tractat de sase cai negri

Este vorba despre acelasi afet cu care a fost transportat trupul neinsufletit al primului presedinte al Cehoslovaciei (1918-1935), Tomas Garrigue Masaryk, in cadrul funeraliilor organizate la Praga in septembrie 1937.

Catre ora locala 10:00 (11:00, ora Romaniei), cortegiul se va indrepta spre Castel, sediul oficial al presedintiei, unde sicriul va fi expus in Sala Vladislas a Palatului Regal, o capodopera a stilului gotic tarziu, locul unde Vaclav Havel a fost investit pentru prima data in functia suprema, pe 29 decembrie 1989.

  • 600 de militari, care vor purta drapele istorice, urmeaza sa insoteasca sicriul la intrarea acestuia in Castel

Aceasta a doua parte a traseului urmeaza sa se desfasoare in prezenta liderilor cehi, inclusiv presedintele Vaclav Klaus, care va sustine un discurs in Sala Vladislas.

Miercuri, prima zi de doliu national, drapelele au fost coborate in berna in toata tara. Decretat luni de Guvern, doliul va dura pana vineri, ziua funeraliilor artizanului indepartarii de la putere a comunismului, la Praga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.