Coreea de Nord a efectuat luni, ziua in care a anuntat moartea liderului sau Kim Jong-il, un test de racheta cu raza scurta de actiune, in largul coastelor sale de est.

"Coreea de Nord a procedat la un tir de testare a unei rachete cu raza scurta de actiune, in aceasta dimineata (luni) (...). Testul a fost urmarit indeaproape de autoritatile noastre militare", a declarat un oficial guvernamental nord-coreean, citat de agentie, care nu a precizat identitatea acestuia.

Testarea acestei rachete balistice, cu o raza de actiune de 120 de kilometri, nu are legatura cu moartea lui Kim Jong-il, a apreciat aceasta sursa.

Ministerul sud-coreean al Apararii a refuzat sa confirme informatia.

Seulul a cerut aliatului sau american, care mentine mobilizati 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean, sa sporeasca supravegherea prin satelit si avion, potrivit MEDIAFAX.

Phenianul a dezmintit mereu ca se afla la originea acestui atac. Insa artileria nord-coreeana a bombardat, cateva luni mai tarziu, in noiembrie, o insula sud-coreeana apropiata de frontiera maritima comuna, ucigand patru persoane, intre care doi militari.

O mare parte dintre trupele nord-coreene, de aproxiamtiv 1,1 milioane de militari, sunt stationate la frontiera demilitarizata (DMZ).

Aceasta fasie de teren ultrasecurizata, cu o lungime de doi kilometri, se extinde de o parte si de alta a liniei de demarcatie, care are o lungime de 240 de kilometri. Ea consacra, din 1953 incoace, despartirea nordului comunist de sudul capitalist.

Armata sud-coreeana numara 650.000 de oameni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.