Ministrul Finantelor Eveline Widmer-Schlumpf (centru-dreapta) a fost aleasa miercuri sa ocupe functia de presedinte al Elvetiei in urmatorul an, succedand socialistei Micheline Calmy-Rey, relateaza AFP.

Widmer-Schlumpf, membra a Partidului burghez democratic (PBD), a fost aleasa de parlamentari cu 174 de voturi si va detine presedintia Confederatiei elvetiene in 2012.

Presedintia Elvetiei este asigurata anual prin rotatie de catre un membru al Consiliului federal (guvern) conform unei liste prestabilite in ordinea vechimii, relateaza MEDIAFAX.

In final, guvernul va avea un singur ministru nou deoarece Parlamentul i-a reales pe cei sase consilieri federali in afara de socialistul Alain Berset ales in locul lui Micheline Calmy-Rey care si-a anuntat in septembrie demisia din guvern unde ocupa functia de ministrul al Afacerilor Externe.

Consiliul federal nu va mai fi compus dintr-o majoritate de femei.

Pragul majoritar fusese depasit la 22 septembrie 2010 cu alegerea lui Simonetta Sommaruga. Membra partidului socialist s-a alaturat astfel lui Micheline Calmy-Rey (PS), Doris Leuthard (PDC) si Eveline Widmer-Schlumpf (PBD).

Aceasta din urma a rezistat atacurilor partidului UDC (dreapta populista) care urmarea sa-si recupereze locul, si-a mentinut portofoliul de ministrul ocupand acum si functia de presedinte.

Pentru prima data in istoria sa, Confederatia va fi prezidata de un membru al PBD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.