Cel putin patru persoane, intre care un bebelus in varsta de 17 luni, au fost ucise si alte peste 100 au fost ranite, in incidentul armat comis marti la Liege.

Un bebelus in varsta de 17 luni, care se afla intre viata si moarte, a decedat marti seara, a anuntat spitalul din Liege.
In afara de acest bebelus, in urma atacului au murit doi adolescenti, in varsta de 15 si, respectiv, 17 ani, si o femeie in varsta de 75 de ani.

Autoritatile au numarat in total 123 de raniti, majoritatea loviti de cioburile rezultate dupa spargerea geamurilor unei statii de autobuz din apropiere. Printre raniti se numara un tanar in varsta de 20 de ani, care a fost lovit la cap si este in stare critica, potrivit unor surse spitalicesti.

Locuitorii orasului Liege vor respecta un minut de reculegere miercuri la pranz, in amintirea celor patru victime, informeaza MEDIAFAX.

Acest atac, care a socat Belgia, nu are, aparent, nicio legatura "cu terorismul", ci este un "act izolat cu consecinte dramatice", a declarat ministrul belgian de Interne, Jöelle Milquet.

Autorul, Nordine Amrani, este un locuitor din oras "bine cunoscut de serviciile de politie", a declarat procurorul Danielle Reynders.

Barbatul, deja condamnat pentru posesie de arme, fusese eliberat pe cuvant si convocat marti "pentru o audiere la o sectie de politie".

Dar in loc sa mearga la sectie, el s-a imbracat in uniforma, s-a inarmat cu o arma automata, un revolver si grenade si a mers in piata Saint-Lambert, unde se afla Palatul Justitiei, in apropierea unui targ de Craciun.

Un martor a afirmat ca l-a vazut cum si-a pus un revolver la cap dupa atac, potrivit procurorului orasului, dar circumstantele mortii sale raman neelucidate.

"Ieseam din Palatul Justitiei. Am vazut un barbat care isi agita bratele aruncand cu ceva inspre statiile de autobuz. Am auzit o explozie", a povestit pentru AFP Nicolas Gilenne, un jurnalist care a asistat la aceasta scena.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Barbatul s-a "intors, a luat un alt obiect si l-a scos dintr-o cutie. Atunci am inceput sa fug. Era singur si parea foarte stapan pe actele sale. Voia sa tinteasca persoane cat mai multe. Am auzit patru explozii si tiruri de arma timp de aproximativ zece secunde", a adaugat el.

Au fost "doua zgomote asurzitoare si apoi o serie de deflagratii, oameni care fugeau in toate sensurile si iata ... Am inchis usa, am stins luminile, ne-am pus l-a adapost impreuna cu clientii asa cum puteam, in spatele tejghelei", a marturisit Patricia, care lucreaza intr-o brutarie.

Regele Belgiei, Albert al II-lea, si sotia sa, Paola, au mers la locul incidentului, impreuna cu noul premier Elio Di Rupo. "Nu exista cuvinte pentru a exprima aceasta tragedie", a declarat acesta din urma. "Socul populatiei este de inteles, dar insist: este un act izolat".

Citeste si:
Incidentul din Polonia, luat în derâdere de propaganda rusă. „Țara...
Incidentul din Polonia, luat...

Piata Saint-Lambert este unul dintre locurile cele mai animate din Liege, oras cu aproximativ 200.000 de locuitori. Ca in toate orasele belgiene, acesta gazduieste de mai multe zile un targ de Craciun.

"Din fericire, primarul a decis astazi sa amane cu o ora deschiderea din cauza vremii nefavorabile si a vantului foarte puternic. Altfel ar fi fost foarte multe persoane", a declarat un functionar din oras.

Nascut la 15 noiembrie 1978, Nordine Amrani a fost condamnat in septembrie 2008 la 58 de luni de inchisoare pentru detinerea unui intreg arsenal - aproximativ zece arme asamblate si 9.500 de piese - precum si pentru cultivarea a 2.800 de plante de canabis in cadrul unei asocieri cu infractori. El a iesit din inchisoare in octombrie 2010, beneficiind de libertate conditionata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.