Alegerile pentru conducerea Transnistriei au fost marcate de numeroase informatii contradictorii sau rasturnari de situatie, actualul lider fiind declarat initial castigator detasat al scrutinului in urma unui exit-poll, apoi eliminat din turul al doilea, potrivit unor rezultate neconfirmate.

Desi sondajele efectuate la iesirea de la urne sunt interzise in Transnistria, Comisia Electorala Centrala a acceptat in ultimul moment organizarea unui exit-poll, misiune incredintata agentiei de presa Vector.

Aceasta a anuntat, duminica seara, dupa inchiderea birourilor de vot, ca actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, a castigat detasat alegerile, cu 47,38% voturi, fiind urmat de fostul presedinte al Parlamentului Evgheni Sevciuc, cu 23,21 la suta. Candidatul sustinut de Moscova, Anatoli Kaminski, se clasa pe locul al treilea, conform acestui sondaj, cu 22,06%, fiind eliminat din turul al doilea al alegerilor.

Luni dimineata insa, Evegheni Sevciuk a revendicat castigarea alegerilor, iar Kaminski sustine ca s-a clasat pe locul al doilea, situatie care l-ar scoate din cursa pe Igor Smirnov, scrie MEDIAFAX.

Potrivit unor surse neconfirmate, dupa procesarea a 95% din voturi, lider este Evgheni Sevciuk, urmat de Anatoli Kaminski si, pe locul trei, la o diferenta mare, de Igor Smirnov.


Rezultatele oficiale vor fi anuntate insa marti sau miercuri, in urma sedintei Comisiei Electorale Centrale de luni dimineata fiind anuntata doar prezenta la urne.

Informatiile contradictorii nu au incetat sa apara nici in acest caz. Astfel, presedintele Comisiei Electorale Centrale Piotr Denisenko a declarat pentru RIA Novosti ca rezultatele preliminare ale scrutinului din Transnistria vor fi prezentate marti, in timp ce secretarul comisiei, Dmitri Matveiev, a declarat pentru Itar-Tass ca acestea vor fi anuntate miercuri.

Explicand aceasta amanare, Denisenko a precizat ca au fost primite numeroase plangeri din partea alegatorilor si a candidatilor.

Citeste si:
Rusia acuză Ucraina că ar planifica să invadeze Transnistria
Rusia acuză Ucraina că ar...

Comisia Electorala Centrala de la Tiraspol sustine ca a primit luni 27 de plangeri cu privire la scrutinul de duminica, intre care si un demers de 15 pagini din partea reprezentantilor lui Igor Smirnov, care solicita ca scrutinul electoral sa fie invalidat.

Sase candidati au participat la alegerile de duminica, ce vor desemna liderul regiunii pentru urmatorii cinci ani. Acestia sunt actualul lider Igor Smirnov, presedintele Sovietului Suprem (Parlament) Anatoli Kaminski, fostul presedinte al Legislativului Evgheni Sevciuk, liderul Partidului Comunist din Transnistria Oleg Horjan, liderul miscarii "Proriv" (Realizare) Dmitri Soin si politologul si jurnalistul Andrei Safonov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.