Croatia a semnat vineri la Bruxelles Tratatul de aderare pentru a deveni cea de-a 28-a tara membra a Uniunii Europene in iulie 2013, dupa ce acesta va fi aprobat de croati prin referendum si ratificat de statele membre UE, relateaza AFP.

Dupa o lunga noapte de negocieri la Bruxelles, cei 27 de lideri europeni au semnat Tratatul de aderare impreuna cu prim-ministrul croat in exercitiu Jadranka Kosor si presedintele Ivo Josipovici.

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a descris momentul aderarii Croatiei ca "ziua Croatiei si a Uniunii Europene ca intreg"

"De fiecare data cand un nou membru se alatura Uniunii, ne reconfirmam valorile fondatoare si astfel calatoria noastra imprena va continua", a mai aspus acesta, potrivit thejournal.ie.

Tratatul de ratificare continesi o serie de clauze care sa asigure o tranzitie usoara pentru Croatia la statutul de membru.

Croatia se va alatura Uniunii exact la 1 iulie 2013, dupa ce populatia va participa la referendumul care va fi organizat anul viitor.

  • UE nu mai vrea acelasi greseli ca in cazul Romaniei si Bulgariei

Oricum, asumandu-si consecintele aderarii pripite a Bulgariei si Romaniei, UE va pune in practica de aceasta data un sistem de supraveghere pentru a se asigura ca Zagrebul va continua reformele pana in iulie 2013.

Comisia Europeana va intocmi rapoarte asupra aplicarii reformelor din sistemul judiciar, concurenta si lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei, scrie MEDIAFAX.

Daca Zagrebul isi va diminua eforturile, Executivul european ii poate adresa scrisori de avertisment ce pot fi urmate de eventuale sanctiuni decise de cele 27 de tari membre (spre exemplu inghetarea fondurilor europene).

Dupa Slovenia in 2004, Croatia este a doua din cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva promitatoare pentru toate tarile din regiunea Balcanilor occidentali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.