Raportorul Parlamentului European pentru Croatia, Hannes Swoboda, a declarat ca Zagrebul ar putea adera la Uniunea Europeana cel mai devreme in ianuarie 2013, relateaza joi cotidianul Jutarnji list, citat de AFP.

"Termenul cel mai rapid pentru Croatia este data de 1 ianuarie 2013, iar cel mai indelungat este 1 ianuarie 2014. Este realist", a declarat Swoboda, intr-un interviu pentru cotidianul croat.

"O aderare la 1 ianuarie 2013 ar constitui un fel de record si ar reprezenta o procedura extrem de rapida", a precizat el, potrivit MEDIAFAX.

Croatia a deschis in iunie ultimele trei dintre cele 35 de capitole tematice in cadrul negocierilor de aderare la UE.

Fosta republica iugoslava se ambitioneaza sa incheie aceste negocieri pana in iunie 2011. Odata incheiate negocierile, un tratat de aderare trebuie semnat si apoi ratificat de toate statele membre ale UE, inainte ca tara sa poata adera la blocul comunitar.

Swoboda a explicat ca procesul de ratificare a acestui tratat pentru Croatia ar putea incepe cel mai devreme in octombrie 2011 si s-ar putea incheia in noiembrie 2012.

"Atunci ar fi logic sa luam in considerare ianuarie 2013 ca data de aderare pentru Croatia", a precizat raportorul.

"As ramane totusi prudent cu pronosticurile, pentru a evita noi deceptii. Ar trebui sa ne straduim toti sa atingem termenul cel mai apropiat, inceputul lui 2013", a adaugat el.

Afirmatiile lui Swoboda intervin dupa adoptarea de catre Comisia de afaceri externe a Parlamentului European a unei rezolutii care prevede ca negocierile de aderare cu Croatia pot fi incheiate in prima jumatate a acestui an, daca reformele pe care aceasta tara trebuie sa le mai implementeze raman pe calea cea buna.

Reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si restructurarea santierelor navale publice sunt principalele provocari pe care Croatia trebuie sa le depaseasca in aceasta ultima faza a aderarii sale la blocul comunitar.

Citeste si:
Ce prețuri de sărbători sunt în țările vecine
Ce prețuri de sărbători sunt...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.