Olanda va fi sub presiune la summitul UE de la Bruxelles, care incepe joi, avand in vedere opozitia manifestata de aceasta tara fata de aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei, comenteaza cotidianul Telegraaf in editia de joi, citat de site-ul dutchnews.nl.

Olanda a ramas izolata in opozitia sa fata de aderarea celor doua tari, dupa ce Finlanda a renuntat la aceasta pozitie, si sustine ca nu va fi de acord cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pana cand acestea nu vor depune mai multe eforturi pentru a combate coruptia si crima organizata, potrivit MEDIAFAX.

Olanda a subliniat, cel mai recent la 24 noiembrie, ca ramane hotarata sa tina Bulgaria si Romania in afara spatiului Schengen pana cand cele doua tari vor prezenta dovezi privind progresele inregistrate in lupta impotriva coruptiei, relateaza site-ul Novinite.com.

"Este 100 la suta sigur. Nu trebuie sa ajunga pe agenda (summitului UE). Pentru noi, raspunsul este clar", a declarat la Bruxelles ministrul olandez al Imigratiei si Azilului, Gerd Leers, referindu-se la o propunere de a discuta subiectul la summitul liderilor Uniunii Europene din 9 decembrie. Romania si Bulgaria "trebuie sa demonstreze mai intai. Acest lucru este mai important decat gasirea unei solutii", a adaugat ministrul.

  • Aderare in etape, solutie de compromis

Bruxelles-ul a propus o aderare in etape: mai intai cu eliminarea frontierelor aeriene si maritime, apoi a celor terestre.

La 14 noiembrie, Finlanda a anuntat, prin vocea ministrului finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, ca este de acord cu o solutie de compromis care sa permita aderarea etapizata a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

O decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost amanata, in 21 septembrie, in Consiliul JAI. Presedintia poloneza a sustinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Insa, in urma blocajului generat de pozitia inflexibila a Olandei, la care s-a raliat si Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitand practic o decizie negativa, care ar fi facut necesara reluarea unei parti a procedurii juridice de aderare. Decizia de aderare se ia numai in conditiile existentei unui consens.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.