Moscova cere din nou garantii scrise din partea NATO in privinta scutului antiracheta.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a propus, miercuri, la Vilnius ca Moscova sa obtina garantii scrise din partea NATO pentru a stabili ca amplasarea scutului antiracheta in Europa nu constituie o amenintare pentru Rusia, relateaza AFP.

"Prietenii nostri din cadrul NATO refuza categoric sa treaca in scris ceea ce afirma verbal, in special ca proiectul de scut antiracheta din Europa nu prezinta niciun risc pentru Rusia si nu este indreptat impotriva Rusiei", a declarat el in timp ce omologii sai din tarile membre NATO incearca, miercuri si joi, la Bruxelles sa "calmeze jocul" cu Rusia, potrivit MEDIAFAX.

"Continuam consultarile dar ingrijorarile noastre legitime nu sunt luate in considerare", a declarat Lavrov, care se afla in Lituania pentru un consiliu ministerial al OSCE si care urmeaza sa se intalneasca joi cu omologii sai din cadrul NATO la Bruxelles.

Membrii NATO ar urma sa reafirme cu aceasta ocazie ca proiectul de scut antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei si va continua dar ca NATO vrea sa negocieze cu Rusia un acord de cooperare, potrivit unor surse diplomatice.

Pentru Lavrov insa, un astfel de acord nu este realist atat timp cat NATO refuza sa ia in considerare cererile Rusiei.

"Ei stiu foarte bine care este situatia si daca nu ne asculta si nu inteleg ce spunem, nu cred ca vom putea sa ajungem la un acord", a avertizat el.

Moscova a decis la sfarsitul lui noiembrie sa isi activeze sistemul antiracheta la Kaliningrad, enclava rusa situata la portile UE. Presedintele Dmitri Medvedev a explicat ca este vorba despre un raspuns la "amenintarile" reprezentate de scutul NATO, dand asigurari ca Moscova "nu inchide usa dialogului".

"In cursul ultimilor sase sau sapte ani, am retras din regiunea Kaliningrad unele piese de armament greu iar pe altele le vom inlocui cu siguranta cu arme moderne", a declarat Lavrov.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

"Dar toate acestea se vor face conform legislatiei Federatiei Rusiei fara nicio incalcare a vreunei obligatii internationale, prin urmare nu cred ca lituanienii sau orice alt stat din Europa poate sa fie ingrijorat", a adaugat el.

Dimpotriva, "cand acordul dintre NATO si Rusia a fost semnat, NATO a asigurat ca nicio forta de lupta semnificativa nu va fi stationata permanent pe teritoriile noilor state membre. Acest angajament a fost incalcat in mod grosolan", a apreciat Lavrov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.