Violentele care au ravasit, in ultima saptamana, periferia "Orasului Luminilor", s-au extins ieri, alarmant, dincolo de periferiile sarace, in ciuda eforturilor fortelor de ordine de a stinge furia bandelor de tineri.

ncapacitatea politiei arunca o lumina nefavorabila asupra autoritatilor de la Paris, care nu mai conving atunci cand sustin ca pot face fata unei asemenea situatii. In ciuda apelurilor la calm lansate de presedintele Jacques Chirac si premierul Dominique de Villepin si a promisiunilor acestuia, adresate Parlamentului, ca va restabili ordinea, alte "gasti de cartier" au incendiat, pe model parizian, mai multe masini, la Dijon, in estul tarii, dar si la Rouen si in zona Bouches-du-Rhone, de langa Marsilia.

Pagubele materiale sunt semnificative. Numai in Ile-de-France, regiunea pariziana, intr-o singura noapte - cea de joi spre vineri, au fost incendiate 519 masini, iar un garaj a ars in intregime, cu tot cu 27 de autobuze. In noaptea precedenta fusesera distruse 315 masini, potrivit datelor furnizate de politie.

Daca mai punem la socoteala faptul ca mai multi oameni au fost raniti, magazine si cladiri publice au fost devastate si chiar si trenuri au fost incendiate, este clar ca francezii nu vor uita prea usor acest episod dramatic. Factura ar putea fi usturatoare pentru Franta: pana acum, mai multe zeci de milioane de euro, potrivit estimarilor Centrului de documentare si informare al companiilor de asigurari (CDIA).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.