Iranul a doborat un avion american fara pilot RQ-170 "in estul tarii", la granita cu Afganistan si Pakistan, a afirmat duminica postul de televiziune iranian de limba araba Al Alam, citand o sursa militara neidentificata.

Potrivit AFP, Al Alam nu a precizat unde a fost doborat avionul, dar a afirmat ca acesta a fost "putin avariat" si ca operatiunea s-a desfasurat "in urma cu cateva ore".

"Unitatile de razboi electronice si aeriene au reusit sa doboare un avion american fara pilot de tip RQ-170 care a incalcat zonele frontaliere din estul tarii si era putin avariat", a precizat agentia Fars, citand un oficial american sub acoperirea anonimatului, relateaza MEDIAFAX.

RQ-170 Sentinel este un avion fara pilot de recunoastere foarte recent, a carui existenta, dezvaluita in 2009 de presa de specialitate, nu a fost recunoscuta decat in 2010 de US Air Force.

Explozie puternica in Iran: Se joaca Teheranul cu experimentele nucleare?

Potrivit unor site-uri specializate, avioanele de acest tip sunt mobilizate in Afganistan, in special pentru a obtine informatii despre Iran si Pakistan.

Teheranul a anuntat de mai multe ori in ultimii ani ca a doborat avioane americane fara pilot, folosite de fortele americane in Golful Persic sau in tarile vecine Iranului.

Avionul fara pilot doborat in estul Iranului "ar putea fi" un avion fara pilot american disparut in timpul unei misiuni deasupra vestului afgan, a anuntat duminica forta NATO in Afganistan (ISAF).

"Avionul fara pilot la care fac aluzie iranienii ar putea fi un avion american de recunoastere care efectua o misiunea in vestul Afganistanului la sfarsitul saptamanii", explica ISAF intr-un comunicat publicat duminica seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.