Acord de formare a unui Guvern in Belgia, dupa 535 de zile de criza politica.

Cele sase partide angajate in negocieri au incheiat miercuri seara un acord de principiu care deschide calea formarii unui Guvern condus de socialistul francofon Elio Di Rupo, dupa 535 de zile de criza politica in Belgia, a anuntat o sursa apropiata negocierilor.

"Exista un acord global asupra reformei statului, domeniului socio-economic si programului de guvernare", a precizat aceasta sursa.

Elio di Rupo a plecat de la negocieri zambind, dar fara sa faca vreun comentariu, a constatat presa belgiana prezenta la fata locului.

"Chiar daca exista un acord cu privire la tot, nu este comunicat in aceasta seara (miercuri), pentru ca miine (joi) se va mai efectua o lectura", a subliniat aceasta sursa. Potrivit presei belgiene, documentul respectiv are peste 180 de pagini, informeaza MEDIAFAX.

"Acordurile vor fi prezentate la congresele partidelor, in acest sfarsit de saptamana, pentru a fi aprobate oficial", a continuat sursa citata.

Iar "spre sfarsitul weekendului va avea loc o repartizare a portofoliilor, cu o posibila anuntare a Guvernului luni sau marti", a adaugat ea.

Noul Guvern belgian ar urma sa obtina investitura in Camera Deputatilor saptamana viitoare.

Belgia nu are un Guvern deplin din aprilie 2010.

Principalul obstacol al negocierilor a fost indepartat sambata, printr-un acord asupra bugetului federal pentru urmatorii trei ani, destinat atingerii unui echilibru bugetar in 2015.

Anterior, negocierile intre cele sase partide, dintre care trei sunt flamande si trei wallone, de dreapta, de centru si de stanga, chemate sa formeze o coalitie in urma alegerilor, aproape ca au esuat din cauza divergentelor asupra economiilor necesar sa fie realizate.

Elio Di Rupo, in varsta de 60 de ani, ar urma sa devina primul premier francofon al Belgiei din ultimele trei decenii si primul socialist care obtine acest post din 1974 si pana in prezent, intr-un moment in care, peste tot in Europa, stanga se confrunta cu dificultati.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.