Egiptenii au inceput sa voteze in primul scrutin legislativ dupa inlaturarea lui Mubarak.

Egiptenii au inceput luni sa voteze in primele alegeri legislative dupa inlaturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, un scrutin care intervine intr-un context de criza, relateaza AFP.
Alegatorii au format cozi la mai multe sectii de vot din Cairo, inca inainte de deschiderea urnelor la ora 8.00 (8.00, ora Romaniei), pentru a participa la vot, informeaza MEDIAFAX.

Miscarea Fratii Musulmani, forta politica cel mai bine structurata din tara, dar mult timp aflata in ilegalitate, a format "Partidul Libertatii si Justitiei", pentru a participa la acest scrutin, pe care intentioneaza sa il castige.

Acesta se confrunta cu zeci de partide salafiste (fundamentalisti musulmani), liberale sau de stanga, multe fiind recente si inca slab implantate.

Numerosi alesi ai fostului partid al lui Mubarak, in prezent interzis, isi incearca norocul ca independenti sau sub sigla unor noi partide.

La Zamalek, un cartier din capitala egipteana, sute de persoane de toate varstele stateau la coada, in unele cazuri mai mult de o ora, in prezenta observatorilor americani.

"Sunt bolnava si nu intentionam sa vin, dar dupa tot ce s-a intamplat recent, m-am gandit ca trebuie sa vin", a declarat Samira, in varsta de 65 de ani. "Timp de 30 de ani, am ramas tacuti, acum s-a terminat", a adaugat ea.

Votul de luni vizeaza o treime din guvernoratele din Egipt - adica 17,5 din totalul de 40 de milioane de alegatori - in special Cairo, Alexandria sau Luxor. Fiecare tur de scrutin se deruleaza pe parcursul a doua zile, astfel ca sectiile de vot vor fi deschise si marti.

Dupa alegerile din Tunisia si Maroc, Egiptul, tara cea mai populata din lumea araba (peste 80 de milioane de locuitori), este a treia care organizeaza un scrutin major intr-o regiune bulversata de "Primavara araba".

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Campania electorala a fost eclipsata de o intensificare a contestarii puterii militare, care s-a soldat cu 42 de morti si peste 3.000 de raniti in confruntari intre manifestanti si fortele de ordine, in ultimele zile.

Sistemul electoral complex prevede o decupare a tarii in trei regiuni care voteaza succesiv. Votul pentru Adunarea Poporului (Camera Deputatilor) se va derula pana la 11 ianuarie, apoi va fi urmat in perioada 29 ianuarie-11 martie de alegerile pentru Shura, Camera superioara consultativa.

Viitorul Parlament va fi responsabil cu numirea unei comisii care va trebui sa redacteze o noua Constitutie, o etapa decisiva in tranzitia tarii spre democratie, promisa dupa revolta populara care a condus la inlaturarea lui Hosni Mubarak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.