Simonetta Sommaruga, a afirmat, la TVR, ca in unele orase de frontiera sunt probleme de cersetorie si furturi comise de romani, dar Elvetia e atenta la ce se intampla cu minorii, mai ales ca "unii dintre ei sunt vanduti".

Intrebata daca exista in Elvetia probleme cu infractorii romani, asa cum e cazul in Franta, Simonetta Sommaruga a spus: "In Elvetia nu avem colonii, e adevarat insa ca in unele orase de frontiera sunt probleme. Nu sunt probleme mari, dar exista cersetorie si furturi. Chiar daca nu sunt probleme grave, cred ca trebuie sa fim atenti, pentru ca nu e bine pentru imaginea Romaniei, trebuie sa gasim solutii, trebuie sa vedem ce se intampla in primul rand cu minorii, unii dintre ei sunt vanduti si trebuie sa intelegem toate fenomenele. De aceea am venit in Romania, ca sa inteleg, si am avut mai multe intalniri, ca sa inteleg mai bine ce se intampla", informeaza MEDIAFAX.

  • Demnitarul elvetian a vorbit despre intalnirea cu autoritatile romane pe tema traficului de fiinte umane.

"Avem o colaborare intre Politia romana si cea elvetiana care functioneaza foarte bine, exista un acord bilateral. Am decis acum ca vrem sa intarim colaborarea pentru a lupta impotriva traficului de fiinte umane. Vrem sa avem o colaborare la toate nivelurile, cu toti factorii, de aceea am decis impreuna cu omologul meu roman (Traian Igas-n.r.) ca o sa facem un grup de lucru binational care va include atat experti romani, cat si elvetieni, dar si societatea civila, si cred ca prin aceasta colaborare putem face ceva bun impreuna", a spus demnitarul elvetian.

Sommaruga a vorbit si despre faptul ca Elvetia "are o cifra" privind traficul de femei. "E vorba de aproximativ o mie de femei din Romania care se prostitueaza in Elvetia. Estimam ca intre 10 si 20 la suta dintre ele sunt obligate sa faca acest lucru, deci sunt victime ale traficului de fiinte umane. Este o problema. Depindem de sustinerea si de colaborarea Romaniei si sunt foarte multumita pentru ca dialogul avut cu ministrul roman de Interne a fost foarte deschis si un angajament ca vrem sa facem ceva impreuna. Cred ca putem face ceva pentru a preveni, dar si pentru protectia si reintegrarea victimelor", a sustinut demnitarul.

  • Sommaruga a recunoscut ca sunt probleme, dar nu mari.

"Fac parte dintr-un fond pe care Elvetia il are pentru mai multe tari din Europa de Est. Exista multe proiecte. Va dau un exemplu care tine de domeniul meu, cel de ministru al Justitiei si al Politiei. Vrem sa facem ceva pentru a imbunatati nivelul sigurantei in Romania, vom sustine politia intr-un proiect legat de politia de proximitate. Exista experiente bune in Romania cu acest tip de politie si vrem sa il aducem si in mediul rural. Cred ca e ceva care vine in sprijinul populatiei", a explicat Simonetta Sommaruga.
Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

O delegatia elvetiana, condusa de Simonetta Sommaruga, a facut o vizita de lucru in Romania in perioada 20-22 noiembrie 2011, la invitatia ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas. Scopul vizitei a fost de informare asupra problematicii traficului de persoane in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.