Internetul a devenit un camp de lupta in cadrul miscarii de contestare a regimului sirian.

Regimul sirian foloseste o "armata electronica" pentru a duce un razboi cibernetic impotriva protestatarilor, relateaza CNN.

Siria se confrunta de opt luni cu proteste violente impotriva regimului si cu o reprimare sangeroasa, ONU acuzand fortele de securitate de tortura sistematica, disparitii si folosirea fortei letale, informeaza MEDIAFAX. Peste 3.500 de persoane au fost ucise incepand din martie, dar acest conflict nu se desfasoara doar in strada, ci si pe Internet. Activisti, diplomati si specialisti IT afirma ca se desfasoara de asemenea un razboi al informatiilor in spatiul cibernetic.

Presa este strict controlata de Guvernul sirian, iar jurnalistii straini au interdictie de intrare in tara, astfel ca Internetul a jucat un rol vital pentru activistii opozitiei siriene. "Regimuri ca acela al (presedintelui sirian) Bashar al-Assad stiu foarte bine ca accesul la informatie, dar si libera exprimare si libertatea presei sunt un risc pentru ele, daca vor sa continue controlul puterii", a declarat Marietje Schaake, un eurodeputat olandez.

Exista inclusiv o "armata electronica siriana", care este "responsabila de un numar de atacuri cibernetice importante asupra mai multor tinte, inclusiv asupra miscarilor de opozitie siriene", potrivit unui expert in domeniu.

Arsenalul de arme IT folosite de Guvernul sirian pentru a controla informatia include hardware si software de supraveghere dezvoltate de companii occidentale, inclusiv americane.

In aceste conditii, tot mai multi sirieni folosesc sisteme de criptare care ii ajuta sa se conecteze la Internet in siguranta, fara a fi detectati de serviciile de securitate. De asemenea, acest software permite ocolirea dispozitivelor Guvernului care blocheaza accesul la instrumente de comunicare online, precum Skype.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.