Siria se confrunta cu o "conspiratie", a afirmat miercuri presedintele Bashar al-Assad, intr-o alocutiune televizata sustinuta in fata Parlamentului, aceasta fiind prima sa interventie publica de la inceputul manifestatiilor, la 15 martie.

El nu a promis insa punerea in aplicare a unor reforme majore pentru a calma miscarea de protest fara precedent de la inceputul presedintiei sale, in 2000, relateaza AFP.

Assad, care a avertizat ca Siria traverseaza "un moment exceptional care apare ca un test pentru unitatea noastra", a apreciat ca inamicii tarii au profitat de situatie pentru a genera haos.

  • "Aceasta conspiratie este diferita ca forma si ca moment ales de ceea ce se intampla in alte parti ale lumii arabe. (...) Siria nu este izolata de regiune (...) dar noi nu suntem o copie a altor tari", a apreciat el, citat de MEDIAFAX. [Siria cheama la proteste sambata prin Facebook]

"Suntem total favorabili reformelor. Este de datoria statului. Dar nu suntem favorabili disensiunilor", a continuat el, inainte de a preciza ca lupta impotriva coruptiei si somajului va fi o "prioritate" a viitorului Guvern.

"Stiu ca sirienii asteptau acest discurs de saptamana trecuta, dar am vrut sa astept sa am o imagine completa a situatiei ... pentru a evita declaratii emotionante care ar fi putut calma oamenii, dar nu ar fi avut un efect concret in momentul in care inamicii nostri vizeaza Siria", a continuat el.

Declaratiile sale au fost primite cu aplauze de deputati, care au scandat: "cu sangele nostru, cu sufletul nostru, ne vom sacrifica pentru tine, Bashar".

In acest discurs, Assad era asteptat sa anunte abrogarea starii de urgenta si noi legi privind presa si pluralismul politic, dar presedintele sirian si-a incheiat alocutiunea fara a face vreo referire la reforme concrete. [[VIDEO] UE: Regimul din Siria este urmatorul care va cadea?]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.