Ambasadorii Uniunii Europene la Damasc pregatesc un raport care va raspunde "intrebarii de un milion de dolari" privind regimului lui Bashir al-Assad: Va fi Siria urmatoarea tara care isi va inlatura de la putere conducatorul printr-o revolta populara?

Potrivit unei surse diplomatice citate de EUobserver, acest raport urmeaza sa fie gata saptamana viitoare, pana atunci Uniunea Europeana urmand sa pastreze o atitudine retinuta.

Ceea ce se poate observa din start, este faptul ca protestatarii tineri, care sunt si utilizatori de Facebook, "au divortat" de revoltele din sudul tarii. Potrivit unor zvonuri, al-Assad mai are o oportunitate de a pune in aplicare o serie de reforme, inainte ca protestele sa "se unifice", sa ajunga in capitala si sa-l forteze pe acesta sa renunte la putere sau sa faca ca Siria sa urmeze exemplul violent al Libiei. [Siria cheama la proteste sambata prin Facebook]

De vinerea trecuta si pana astazi, se crede ca trupele lui al-Assad au impuscat si ucis intre 15 si 100 de persoane in jurul orasului Daraa, aflat la granita cu Iordania.

Protestele de la Daraa au inceput in momentul in care clanurile tribale din zona au iesit in strada pentru a cere eliberarea a 15 elevi care fusesera arestati pentru ca au scris sloganuri inspirate din revolutiile din Egipt si Tunisia pe zidurile orasului. Elevii au fost eliberati, insa circa 20.000 de persone au participat la inmormantarea a noua persoane care au fost ucise joi, 24 martie 2011, si au strigat sloganuri precum: "Sangele martirilor nu a curs in van." Cu toate aceste, situatia din Damasc era linistita joi, studentii pregatindu-se pentru sesiunea de examene. [Cel putin zece morti in urma protestelor din Siria]

  • "Este foarte greu sa ne dam seama ce se intampla", a declarat Naim Houry, un analist din Beirut al Human Right Watch. Acesta a adaugat ca oamenii din Daraa i-au zis ca pe strazi sunt cadavre, asa ca ziua de vineri ar putea sa fie "un moment cheie" daca oamenii din capitala vor organiza proteste de amploare dupa rugaciunile de final de saptamana.

  • Naim Houry nu este singurul care priveste situatia din Siria in acest mod. Din punctul sau de vedere, Michel Koutouzis, un consultant freelancer pentru Serviciul European de Actiune Externa, care a petrecut ultimele doua luni calatorind in Africa si Orientul Mijlociu, zilele regimului al-assad sunt numarate. "Yemen si Siria sunt in prezent doua puncte focare (in ceea ce priveste posibilitatea izbugnirii unei revolutii)", a declarat acesta pentru EUobserver.

"In Siria, bazarul, clasa de mijloc, comerciantii si oamenii de afaceri, care iau deciziile, s-au intors impotriva lui. Daca acestia vor protesta la fel ca in Egipt si al-Assad nu da ordin in primele 48 de ore ca armata sa traga in manifestanti, revolutia va fi greu de oprit. (...) Al-Assad poate sa impuste trei, cinci, cincisprezece oameni, insa nu mii. Lucrurile s-au schimbat fata de cum erau acum o luna. Aceasta este o victorie obtinuta in urma interventiei in Libia... dictatorii din lumea araba si-au dat seama ca nu pot impusca in mod deliberat proprii supusi", a explicat Koutouzis.
Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

  • Violentele de la Daraa au fost condamnate de ministrul de Externe al UE, Catherine Ashton, si de presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Cu toate acestea, initial, Statele Unite ale Americii si guvernele statelor membre UE au fost retinute in a face declaratii despre aceasta tara, care are o pozitie strategica in ceea ce priveste securitatea Israelului si dosarul nuclear al Iranului.

  • Insa miercuri, ministrul francez de Externe a declarat ca Siria are nevoie de reforme politice imediate, dand de inteles ca presedintele Nicolas Sarkozy ar putea lua partea protestatarilor. "Nu este inca momentul potrivit. Nu ne aflam inca in punctul izbucnirii unei revolutii populare impotriva autoritatilor din Siria. Suntem inca la inceputul acestui proces", a declarat ministrul francez de Externe.

Potrivit unor surse citate de EUobserver, legatura stransa dintre Paris si Damasc a fost observata inca din decembrie, cand in timpul convorbirilor intre "patru ochi" dintre al-Assad si Sarkozy, presedintele francez i-a recomandat liderului sirian sa nu se amestece in evenimentele din Liban.
Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Se pare ca si Londra are legaturi la fel de stranse cu Damascul. Publicatia franceza Intelligence Online spune ca seful serviciilor secrete siriene, Ali Mamlouk, a tinut in noiembrie, la Londra, o serie de intalniri de nivel inalt privind terorismul. La scurt timp, saptesprezece agenti secreti sirieni au luat parte la un training de 45 de zile care a fost tinut la finele lui 2010 in Marea Britanie. O a doua delegatie similara a fost trimisa in Anglia la inceputul lui 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.