Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) anunta ca a convins joi conducerea Youtube sa scoata din difuzare o melodie care vorbeste intr-un mod discriminator despre romani din Italia.

"Saptamana trecuta, producatorii emisiunii «La Zoo di 105» au lansat pe Youtube o melodie numita «Fac Macel», care ironizeaza romanii din Italia si implicit Romania. In urma cu mai multi ani, un muzician din Spania a compus si interpretat o melodie total discrimatorie la adresa romanilor. Cantecul se numeste «Me cago en esos putos Rumoanos», si pe langa faptul ca el ii critica pe romanii care au luat locurile de munca ale spaniolilor, artistul spunea ca daca vor continua asa, el va incepe sa taie mainile acestor romani. Atunci FADERE (Federaþia asociattiilor de romani din Europa) a cerut Conducerii paginii Youtube scoaterea acestei melodii. Raspunsul a venit atunci dupa zece zile. Scrisoarea trimisa conducerii Youtube, cat si organismelor pentru apararea drepturilor minoritaþilor din Guvernul italian si din cadrul Uniunii Europene a facut ca decizia interzicerii piesei sa fie mult mai rapida", explica federatia, transmis de MEDIAFAX.

FADERE multumeste conducerii Youtube "pentru seriozitatea cu care a tratat de fiecare data acest subiect si ca nu a lasat aceste persoane iresponsabile care au interpretat melodiile mai sus amintite sa isi bata joc de rromii care locuiesc in Europa, de romanii care sunt acolo si implicit de Romania, a declarat Daniel Tecu, presedintele Federatiei, citat in comunicat.

Comunitatea romanilor din Italia si un consilier al Primariei Romei au denuntat emisiunea radiofonica in care au fost ironizati imigrantii romani din Peninsula, considerati "criminali" si "proxeneti" provenind din "Zingaria" ("Tigania"), o aluzie la Romania.

Comunitatea romanilor din Italia a criticat dur emisiunea "La Zoo", a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzata la postul Radio 105 din Roma.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Tiganul (n.red. - personajul interpretat in emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculand cele mai urate stereotipuri la adresa comunitatii noastre", a reactionat Gazeta Romaneasca, publicatia comunitatii romanilor din Italia.

"Zlatan Tiganul" era prezentat ca "omul care traieste in mizerie", facand trafic de droguri, furand, cerand taxe de protectie, ocupandu-se de proxenetism si trafic de copii. In plus, in cadrul emisiunii "Lo Zoo" (Gradina zoologica"), a fost difuzat un cantec in care se face referire la Romania, fiind numita "Zingaria" ("Tigania"), melodia despre romani continand versurile "iau cutitul, fac trotuarul". In plus, melodia sugereaza ca imigrantii romani se ocupa cu "talharii si crime".

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Comunitatea romanilor din Italia avertizeaza ca exista suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare.

Emisiunea a fost condamnata si de Federico Rocca, care este consilierul primarului Romei pentru relatia cu Uniunea Europeana.

"Cantecul «iau cutitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lanseaza un mesaj ingrijorator si discriminatoriu la adresa tuturor imigrantilor originari din Romania, dintre care cei mai multi nu se regasesc in modelul prezentat in acest cantec", a reactionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it.

"Este clar ca intentia autorul cantecului este exclusiv de a ironiza, mai ales tinand cont de spiritul emisiunii difuzate. Totusi, cred ca aceasta initiativa nu contribuie la dialogul si la convietuirea pasnica, ci dimpotriva, enerveaza lumea si risca sa marginalizeze numeroasele persoane care traiesc legal si corect in Italia", a subliniat oficialul de la Roma, cerand conducerii postului Radio 105 sa renunte la difuzarea materialelor de acest fel.

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.