Olanda nu isi va modifica pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pana nu va observa rezultate pozitive si ireversibile in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate, afirma purtatorul de cuvant al Ministerului olandez de Interne, citat de postul public de radio bulgar.

Guvernul olandez a insistat permanent pe necesitatea unor rezultate pozitive si ireversibile in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate, a precizat Alexander Vanderee, conform site-ului Novinite.com.

Dat fiind ca rapoartele Comisiei Europene privind monitorizarea Romaniei si Bulgariei nu au fost foarte bune, Parlamentul olandez nu poate sustine aderarea celor doua state la Schengen in acest moment, potrivit MEDIAFAX.

  • Criterii tehnice, implinite

Vanderee a subliniat ca Guvernul olandez este de acord cu ideea ca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, explicand insa ca sunt asteptate masuri mai ferme pentru combaterea coruptiei si infractionalitatii.

Olanda si Finlanda au blocat aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei, afirmand ca niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate coruptia.

Basescu ataca Olanda din cauza Schengen: Nu si-a respectat o decizie politica

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a declarat luni ca Helsinki este de acord cu o solutie de compromis care sa permita aderarea etapizata a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. "Este vorba de o abordare in doua etape. Initial vom elimina controalele la frontierele aeriene si maritime si apoi vom lua o decizie privind frontierele terestre", a declarat Stubb. Acordul Finlandei este necesar insa nu si suficient pentru a face posibila aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Integrarea celor doua state nu se poate face in absenta unui consens al tuturor statelor membre.

Finlanda ofera un compromis Romaniei pentru aderarea la Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, la Bruxelles ca "nu-si face mari iluzii" privind posibilitatea ca Olanda sa-si schimbe, inainte de 9 decembrie, pozitia privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.