De la votul negativ oferit privin aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, oficialii Finlandei au inceput sa ne deschida incet-incet poarta spre liberea trecere in Europa.

Daca pana acum a asteptat ca urmatorul raport al Mecanismului de Cooperare si Verificare sa fie unul pozitiv si imbunatatirea conduitei vamesilor, Finlanda ne ofera un compromis: aderarea etapizata la spatiul Schengen in 2012.

"Este vorba de o abordare in doua etape. Initial vom elimina controalele la frontierele aeriene si maritime si apoi vom lua o decizie privind frontierele terestre", a declarat Stubb, citat de Reuters.

Potrivit ministrului finlandez, frontierele aeriene si maritime pentru Romania si Bulgaria ar urma sa fie deschise in totalitate in martie, iar subiectul frontierelor terestre ar urma sa fie discutat in iulie, conform MEDIAFAX.

"Vom incerca sa ne asiguram ca sistemul Schengen este etans si ca vor fi indeplinite conditiile pentru solutionarea problemelor legate de infractionalitatea internationala, statul de drept si combaterea coruptiei", a explicat Stubb.

Olanda si Finlanda au blocat aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei, afirmand ca niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate coruptia.

Presedintia poloneza a UE a amanat in 22 septembrie, in Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa. [Citeste si: De ce a fost amanata decizia legata de aderarea Romaniei la Schengen?]

Cancelarul german Angela Merkel afirma pe 10 noiembrie, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca abordarea etapizata pentru intrarea Romaniei in Schengen, propusa de Germania si Franta si sustinuta de Romania, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.