Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, ca discutia despre Schengen a fost amanata pentru a se evita un vot, precizand ca a fost gasita o formula de compromis care mentine deschisa discutia pentru intrarea Romaniei in acest Spatiu.

"E amanata discutia pentru a se evita un vot", a spus Baconshi, la Parlament, unde participa la reuniunea PPE.

  • Cea mai rezonabila decizie in contextul de fata

Intrebat despre posibila amanare a aderarii Romaniei la Schengen, Baconschi a apreciat ca aceasta este "o formula de compromis care mentine deschisa discutia" si a spus ca i se pare cea mai rezonabila pentru moment.

El a precizat ca a avut un dialog constant cu toate statele membre, inclusiv la New York, si continua sa lucreze pentru a-i convinge pe olandezi si finlandezi in ceea ce priveste acceptarea aderarii.

Baconschi a evitat sa comenteze informatiile potrivit carora numele sau s-ar afla pe o lista de remaniere, rugandu-i pe jurnalisti sa-l intrebe pe premier in legatura cu acest lucru.

"In Consiliul JAI s-a produs blocajul anuntat de catre Olanda si Finlanda si subiectul va trece in Consiliul European de toamna. Pana atunci lucram, avem practic asigurari si sprijin de la toate statele membre. Sunt aceste doua state membre care abuzeaza intr-un fel de regula unanimitatii, dar care trebuie convinse. Adica trebuie sa lucram pentru ca e o lipsa de incredere pe Justitie si Afaceri Interne", a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

  • Amanarea, mai buna decat votul negativ

Intrebat daca este mai buna amanarea decat un vot negativ, el a raspuns afirmativ: "Da, este fara indoiala o formula care mentine deschisa discutia".

Totodata, intrebat daca o luna de zile este de ajuns pentru a convinge oficialii din Olanda si Finlanda sa-si modifice pozitia, Baconschi a spus:

"Pana la Consiliu trebuie sa construim consensul la nivelul tuturor statelor membre. Este o decizie care se adopta prin consens", a raspuns Baconschi.

Presedintia poloneza a propus amanarea votului privind intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

  • Boc: Partea goala a paharului-nu s-a luat decizia pe Schengen, cea plina-nu s-a luat una negativa

Premierul Emil Boc a declarat, in legatura cu amanarea deciziei privind aderarea Romaniei la Schengen, ca partea goala a paharului este ca nu s-a luat decizia, dar partea plina e ca nu s-a luat o decizie negativa.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

El a spus ca Romania indeplineste din punct de vedere tehnic toate conditiile si ca nu mai exista niciun obstacol in privinta aderarii la Schengen si ca singura discutie este de natura politica.

"Vom cere si am cerut intotdeauna sa nu se schimbe regulile in timpul jocului, aceleasi criterii care au stat la baza aderarii la Schengen a altor tari sa stea si la aderarea Romaniei. Atat cerem si nimic mai mult. UE trebuie sa ramana constanta si consecventa si vom intensifica eforturile diplomatice pentru ca la Consiliul European din octombrie sa avem un rezultat favorabil", a mai adaugat Emil Boc.


Miscare inteligenta? Votul privind aderarea Romaniei la Schengen a fost amanat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.