Presedintele Traian Basescu a declarat ca Olanda nu si-a respectat o decizie politica privind accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen, sustinand ca, daca nu se va gasi o solutie de compromis, seful Consiliului European va pune pe ordinea de zi subiectul accesului in Schengen al celor doua tari.

Seful statului a precizat ca in cadrul Consiliului European a ridicat problema nerespectarii unui angajament politic de catre Olanda si Finlanda.

"Sunt doua obligatii majore pe care statele care intra in UE le au: sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru acces in spatiul Schengen si sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru accesul in zona euro. Romania si-a indeplinit aceasta obligatie. Olanda si Finlanda au refuzat aplicarea tratatului. In acest context a fost abordarea mea in interventie", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca este o realitate ca Olanda nu si-a respectat un angajament politic, potrivit MEDIAFAX.

“Premierul olandez a uitat angajamentul politic cand a ajuns acasa”

"Olanda nu si-a respectat un angajament politic. Nu vreau sa spun: premierul olandez nu a avut cuvant. Deci sa nu traduceti asa. Ci afirmatia este: Olanda nu a respectat o intelegere politica, facuta in septembrie, cand eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementarile legate de spatiul Schengen”, a explicat Basescu.

Acesta a mai precizat faptul ca deblocarea s-a facut in ideea ca Olanda va gasi formula realizarii unui compromis in ceea ce priveste accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen, iar pe urma premierul olandez a uitat acest lucru cand s-a dus la el acasa. “Semnul pentru noi ca premierul isi respecta cuvantul ar fi fost daca reprezentantul Guvernului in Parlament sustinea ceea ce ne-am inteles la Consiliu, adica accesul Romaniei", a mai spus presedintele. [Schengen: Regula aplicata celorlalte tari sa fie aplicata si pentru Romania]

Basescu a adaugat ca, indiferent care ar fi fost votul in Parlament, s-ar fi considerat ca premierul si-a respectat cuvantul din Consiliu.

"In acest sens, va pot spune ca exista o declaratie a presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, care a atentionat ca, daca pana la Consiliul din decembrie nu se gaseste o formula de compromis, compromis care ar trebui sa se suprapuna pe compromisul realizat cu Franta si cu Germania, va pune pe ordinea de zi a Consiliului subiectul accesului in Schengen al Romaniei si Bulgariei", a spus Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

O decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost amanata, in 21 septembrie, in Consiliul JAI.

Citeste si: Parlamentul European sustine oficial intrarea Romaniei in Schengen


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.