Criza politica din R.Moldova continua dupa ce partidele de guvernamant, care s-au intalnit luni seara cu grupul fostului comunist Igor Dodon, nu au reusit sa convina asupra unei candidaturi comune la presedintia tarii, sedinta incheindu-se pe fondul unor acuzatii dure intre participanti.

Potrivit PRO TV Chisinau, acuzatiile au inceput sa apara chiar inaintea deschiderii reuniunii AIE, Igor Dodon precizand ca grupul sau nu este de acord ca liderul liberal Mihai Ghimpu sa ocupe vreo functie importanta in stat. El l-a acuzat pe acesta din urma ca ar coopera cu Partidul Comunistilor (PCRM), care vrea mai degraba alegeri anticipate.

  • Schimb dur de replici

"Este evident ca doua partide duc tara spre anticipate: unul spre stanga si unul spre dreapta. Va dati seama de cine vorbesc", a afirmat Dodon.

El a reiterat pozitia grupului sau, afirmand ca depasirea crizei politice actuale poate avea loc doar prin votarea unui candidat independent. "Noi nu am cerut nicio functie. Noi am propus o posibila candidatura pentru discutii: doamna Greceanii. Puteau sa vina cu propuneri de alternativa, dar ei insista cu Lupu", a adaugat fostul comunist, relateaza MEDIAFAX.

Marian Lupu a dezmintit insa declaratiile lui Dodon. "Vreau sa va spun ca s-au auzit aici de la tribuna niste afirmatii cel putin neobisnuite, ca dansii au dat dovada de flexibilitate, ca ar fi propus discutarea unei candidaturi apartinice. Ceva clar si transant in acest sens de la domnul Dodon nu s-a auzit", a declarat el.

La randul sau, liderul Partidului Liberal (PL) a reiterat ca se opune candidaturii Zinaidei Greceanii, optand pentru respectarea acordului AIE prin desemnarea lui Marian Lupu, presedinte al Parlamentului si seful statului interimar.

"Ce, nu-i clar? E un joc acesta cu doamna Greceanii presedinte. Ei aspira la functia de presedinte al Parlamentului, am inteles eu. Am auzit prin targ. Ati auzit si voi ca a spus ca n-o sa permita sa fie Ghimpu presedinte al Parlamentului", a afirmat liderul liberal.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

"Eram gata sa o votam pe doamna Greceanii, dar Dodon si-a schimbat pozitia. A zis «Da, da, este apolitica. Noi ne schimbam pozitia si mergem cu alta varianta»", a precizat Ghimpu.

In acelasi timp, el recunoaste ca electoratul pe care il reprezinta partidul nu l-ar fi iertat daca ar fi votat-o pe Zinaida Greceanii. In plus, el sustine ca nimeni nu a vrut ca Greceanii sa fie presedinte.

"Noi nu votam, dar mizam pe faptul ca PL nu va vota. Se urmarea ca Zinaida Greceanii sa nu fie votata. Cred ca este un joc si Greceanii nu trebuia sa accepte acest joc, dupa ce a guvernat cu comunistii la 7 aprilie ... Cineva a folosit numele ei si a inaintat special aceasta candidatura stiind ca noi nu vom vota", a explicat Ghimpu.

El a afirmat, de asemenea, ca premierul Vlad Filat este cel care nu isi doreste sa fie ales presedintele pentru ca "vrea sa fie el presedinte".

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

"Domnul Filat nu vrea sa fie ales presedintele, indiferent cine ar fi. Nu trebuie nimeni, poate mai bine sa fie un fel de haos dupa ce isi realizeaza obiectivul. Se va ajunge ca acel candidat la presedintie sa fie Vlad Filat", a precizat Ghimpu.

Sedinta AIE s-a incheiat luni seara fara desemnarea unui candidat, situatie care va conduce, cel mai probabil, la amanarea alegerilor. "Cea mai rezonabila hotarare ar fi stabilirea unei noi date a alegerilor", a declarat presedintele Comisiei speciale pentru alegerea sefului statului, deputatul Tudor Deliu, adaugand insa ca Parlamentul este cel care urmeaza sa decida.

  • Alegerea presedintelui R.Moldova, amanata din cauza lipsei candidatilor
Alegerea presedintelui R.Moldova va fi amanata deoarece niciun candidat nu a prezentat dosarul complet pana la exprirarea perioadei de inscriere, luni la ora 24.00, a anuntat presedintele Comisiei speciale pentru alegerea sefului statului, Tudor Deliu, citat de Info-Prim Neo, in pagina electronica.
Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

"Parlamentul va decide o noua data pentru alegerea presedintelui. Comisia speciala va veni in sedinta plenara cu detalii despre activitatea sa si rezultatele care au fost inregistrate, iar Parlamentul urmeaza sa se exprime asupra situatiei. Totodata, vom face si unele propuneri referitor la stabilirea unei noi dati pentru alegerile prezidentiale", a declarat presedintele comisiei, relateaza MEDIAFAX.

Acesta afirma ca alegerile parlamentare anticipate se exclud, deoarece procedura a fost declansata, insa nu a avut finalitate. Parlamentul poate fi dizolvat doar atunci cand atat primul tur, cat si al doilea tur sau alegerile repetate se soldeaza cu un esec.

Tudor Deliu a precizat ca in opinia lui, nu a intregii comisii, Parlamentul va fi pus in situatia sa stabileasca o noua data. Legislatia prevede termenul de 30 de zile numai in cazul alegerilor repetate, or, aici nu este vorba de astfel de alegeri. Acesta considera ca dupa ce comisia va prezenta raportul sau, urmeaza sa se ia totul de la capat.

Luni a fost data limita de depunere a dosarelor de catre candidatii la alegerea presedintelui.
Paisprezece persoane au solicitat pachetul de acte necesar pentru depunerea dosarului, dar doar sase au trecut controlul medical si doar trei au primit certificate ca sunt sanatosi. Unul dintre medicii comisiei a declarat ca persoanele care nu au trecut testul medical aveau probleme cardiovasculare, hipertensiune, iar unii dintre ei chiar probleme mintale care sunt incompatibile cu functia de presedinte.

Citeste si:
Criza politica de proportii: Republica Moldova nu are presedinte
Criza politica de proportii:...

Articolul 78 din Constitutie, aliniatul 2, stipuleaza ca persoana care candideaza la postul de presedinte trebuie sa aiba 40 ani impliniti, sa locuiasca pe teritoriul tarii de cel putin de zece ani si sa vorbeasca limba moldoveneasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.