In suburbiile Parisului, confruntarile violente dintre bandele de tineri si fortele de ordine s-au intesificat in cea de-a saptea noapte. De asta data rebelii au tras si cateva focuri de arma, dar nimeni nu a fost ranit.

Guvernul conservator francez da semne din ce in ce mai evidente de ingrijorare, in timp ce partidele de opozitie ii acuza pe cei aflati la putere ca ar fi depasiti de situatie. Francis Masanet, liderul unui sindicat al politistilor a declarat pentru Reuters: "situatia este dramatica. Ne temem ca lucrurile s-ar putea inrautati si mai mult in aceasta noapte". Totodata, reprezentanti ai fortelor de ordine au sugerat implicarea armatei in vederea calmarii situatiei, in timp ce membrii Partidului Socialist au declarat ca politistii ar trebui sa se retraga din zonele periculoase, deoarece prezenta lor incinge si mai mult spiritele.

Pana acum au fost incendiate 177 de autovehicule din noua departamente. Au fost mobilizate 1.000 de forte de ordine si au fost retinuti 29 de tineri, dintre care 23 se afla si acum in arestul politiei.

Premierul Dominique de Villepin si-a anulat vizita in Canada pentru a putea gestiona mai bine situatia si pentru a potoli declaratiile vehemente ale opiniei publice, care ii acuza pe ministri ca nu ar fi reactionat suficient de prompt. De altfel, ieri, de Villepin a organizat o serie de intruniri de urgenta la care a participat, printre altii si ministrul de interne, Nicolas Sarkozy. Intre cei doi, rivali in vederea alegerilor prezidentiale din 2007, au existat si divergente pe marginea modului de abordare a crizei.

Presedintele francez, Jacques Chirac, a facut apel la calm si a atras atentia asupra "situatiei periculoase" din suburbii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.