Senatul italian a adoptat vineri masurile financiare promise Uniunii Europene pentru reducerea deficitului si relansarea economiei, proiectul de amendare a Legii stabilitatii urmand sa fie trimis in Camera Deputatilor, unde va fi dezbatut sambata, informeaza AFP.

Dupa adoptarea acestor masuri, premierul Silvio Berlusconi ar urma sa demisioneze si sa fie inlocuit de fostul comisar UE Mario Monti.

Senatul a adoptat aceste masuri cu 156 de voturi pentru, 12 impotriva si o abtinere. Senatorii Partidului Democrat (de opozitie) si cei ai celui de-al Treilea Pol (de dreapta) nu au participat la vot.

Pachetul de masuri prevede cedarea unora dintre activele publice, liberalizarea serviciilor publice, cresterea varstei de pensionare la 67 de ani incepand din 2026, simplificarea procedurilor administrative, masuri fiscale pentru stimularea angajarii tinerilor si femeilor, deduceri fiscale pentru proiectele de infrastructura si salarii compensatorii pentru functionarii publici care vor fi disponibilizati, relateaza MEDIAFAX.

Proiectul legislativ a fost aprobat joi cu o majoritate confortabila de comisia de buget din Senat si ar trebui sa treaca fara probleme.

Pregatind numirea lui Monti, presedintele Giorgio Napolitano l-a declarat miercuri senator pe viata, luand prin surprindere scena politica si alimentand imaginea fostului oficial european, deja foarte cunoscut in Italia.


Berlusconi si-a pierdut majoritatea parlamentara marti, intr-un vot privind raportul de buget pe 2010, si a promis ca va demisiona imediat ce masurile de austeritate cuprinse in "pachetul de stabilitate financiara" va fi aprobat de ambele camere ale Parlamentului.


Legea va fi supusa votului in Camera Deputatilor in sedinta de sambata.

Astfel, Berlusconi si-ar putea depune demisia inca de sambata seara, Monti urmand sa primeasca la scurt timp dupa aceea mandatul de formare a unui nou guvern.

Citeste si:
Silvio Berlusconi, internat la terapie intensivă. Starea fostul...
Silvio Berlusconi, internat...

Cum a devenit Berlusconi "regele" politicienilor italieni?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.