Romania este dispusa sa poarte un dialog cu Rusia pe tema amplasarii unor elemente ale scutului american antiracheta pe teritoriul romanesc, a anuntat joi, la Kiev, ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.

"Noi suntem pregatiti sa negociem cu partenerii nostri, pe o baza bilaterala. Expertii nostri militari vor evoca aceste lucruri", a declarat Baconschi, intr-o conferinta de presa, relateaza MEDIAFAX.

Acordul privind amplasarea de elemente ale scutului antiracheta american in Romania contribuie la securitatea NATO, a subliniat seful diplomatiei romane, aflat intr-o vizita oficiala in Ucraina.

"Sunt convins ca dialogul intre NATO si Rusia, dar si intre Statele Unite si Rusia va confirma ca acest sistem va viza numai protejarea statelor membre ale Aliantei" Nord-Atlantice, a apreciat Baconschi.


Moscova se opune planurilor Washingtonului de amplasare a unor elemente ale scutului sau antiracheta in Romania si considera acest lucru o amenintare la adresa fortelor ruse de disuasiune nucleara.

Statele Unite, care afirma ca viitorul sistem de aparare antiracheta din Europa nu va fi indreptat impotriva potentialului strategic rus, refuza sa acorde garantii scrise in acest sens, cerute de Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.