"Sanctiunile nu pot rezolva in mod fundamental problema" programului nuclear iranian, a declarat joi un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, in timp ce Iranul este din nou amenintat cu represalii, relateaza AFP.

Purtatorul de cuvant a fost contactat dupa publicarea unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), care acuza Teheranul, un aliat al Beijingului, ca a incercat sa se doteze cu arma atomica, potrivit MEDIAFAX.

In acest raport publicat marti, AIEA si-a exprimat "ingrijorari serioase" cu privire la programul nuclear iranian si a invocat informatii "credibile" potrivit carora Iranul a lucrat pentru a pune la punct arma atomica.


Marile puteri care se ocupa de dosarul nuclear iranian (Germania, China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Rusia) au reactionat in mod diferit la acest raport.

Statele Unite analizeaza mijloacele unei posibile "presiuni suplimentare" asupra Iranului, iar Franta si Marea Britanie sunt in favoarea unor noi sanctiuni puternice impotriva Iranului.

  • Rusia, alt aliat al Iranului

Dar Rusia, a carei pozitionare este aceeasi ca cea a Chinei, a anuntat miercuri ca nu va sustine noi sanctiuni, avand in vedere ca nu exista nimic "fundamental nou" in documentul AIEA.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.