Fostul lider militar al ETA, Javier Garcia Gaztelu, alias Txapote, a fost condamnat la 105 ani de detentie, in Spania, pentru asasinarea politicianului socialist Fernando Buesa si a garzii sale de corp, informeaza AFP.

Arestat in 2001 in Franta, el a fost predat justitiei spaniole in decembrie 2007, dupa ce deja fusese condamnat pentru mai multe asasinate.

Deputatul regional socialist Fernando Buesa si agentul sau de protectie, Jorge Diez, au fost ucisi in explozia unei masini-capcana la Vitoria (in Tara Bascilor) pe 22 februarie 2000, informeaza MEDIAFAX.


Aceasta condamnare este prima dupa ce ETA a anuntat pe 20 octombrie incetarea luptei armate pentru independenta Tarii Bascilor.

Txapote fusese condamnat deja in decembrie 2006, la 30 de ani de inchisoare, pentru asasinarea in 1995 a fostului lider al Partidului Popular din provincia Guipuzcoa, Gregorio Ordonez.

In septembrie 2006, el a fost condamnat la 26 de ani de inchisoare pentru asasinarea in 1994 a unui politist la San-Sebastian.


In iulie 2006, Txapote fusese condamnat la 82 de ani de inchisoare pentru asasinarea in 1996 a fostului lider socialist Fernando Mugica, si la 18 ani de inchisoare pentru un atentat comis in 2000 la o discoteca din regiunea Tara Bascilor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.