Organizatia separatista basca ETA intentiona, in urma cu cativa ani, sa il ucida pe regele Spaniei Juan Carlos cu o racheta sol-aer lansata asupra avionului sau elicopterului sau, a anuntat duminica un cotidian basc citand surse din serviciile franceze antiterorism, relateaza AFP.

Detaliile acestui complot s-ar afla pe cateva CD-uri descoperite in aprilie 2004 intr-o casa din Tara Bascilor franceza, mai informeaza cotidianul regional El Correo, citat de NewsIn. CD-urile, analizate in prezent de politistii francezi, contin in special fotografii, scheme si planuri de zbor.

Membri ai Guvernului spaniol figurau, de asemenea, printre "tintele potentiale" ale ETA in atacuri similare, a adaugat cotidianul, citand aceleasi surse.

In casa in care au fost descoperite CD-urile cu aceste informatii, politistii au gasit resturile unei rachete despre care cred ca este posibil sa fi fost folosita la un test. Doua rachete de acelasi tip au fost descoperite in ascunzatori ale ETA in octombrie 2004 in Franta.

Contactate duminica de AFP, surse judiciare si din politia franceza nu au fost in masura sa confirme aceste informatii.

Potrivit presei spaniole, ETA a incercat de mai multe ori sa il asasineze pe regele Juan Carlos. Astfel, in aprilie 2004, un membru ETA primise misiunea de a deschide focul asupra lui cu o pusca cu luneta la Mallorca, unde Juan Carlos se afla pentru a asista la meci de Cupa Davis. Operatiunea a fost, in cele din urma, anulata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.