Observatorii OSCE au relevat "nereguli semnificative" la numararea voturilor exprimate in alegerile prezidentiale din Kirgizstan, dar s-au aratat moderat optimisti in legatura cu democratia din aceasta fosta republica sovietica instabila din Asia centrala, relateaza AFP.

"Campania a fost deschisa si a respectat libertatile fundamentale. Insa acest lucru a fost eclipsat de nereguli semnificative in ziua alegerilor, in special la numararea voturilor", a apreciat Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), intr-un comunicat.

"Suntem moderat optimisti cu privire la viitorul democratiei in Kirgizstan. Este necesar, in continuare, un efort semnificativ la toate nivelurile in aceasta tara, pentru onorarea angajamentului sau de organizare a unor alegeri democratice", a declarat conducatorul misiunii de observatori, Walburga Habsburg Douglas, potrivit MEDIAFAX.

Scrutinul a fost castigat din primul tur de catre premierul Almazbek Atambaiev, cu aproximativ 63% din voturi.

El devanseaza doi candidati nationalisti care au criticat inca de duminica desfasurarea scrutinului, dar fara sa anunte daca intentioneaza sa organizeze manifestatii.

Acestea sunt primele alegeri prezidentiale de la revolutia sangeroasa din aprilie 2010, prin care a fost indepartat de la putere fostul presedinte Kurmanbek Bakiev, si de la violentele interetnice din iunie anul trecut.

  • Cine este noul presedinte al statului?

Atambaiev, in varsta de 55 de ani, este cunoscut ca un om al consensului, obisnuit cu negocierile politice in aceasta tara afectata de divizari etnice, sociale si geografice.

El a reusit sa mentina o coalitie guvernamentala timp de un an, desi partidul sau social-democrat a iesit al doilea in alegerile legislative, dupa nationalistii de la Ata-Jourt.

Atambaiev a facut parte din factiunea moderata a aliantei heteroclite a revolutionarilor care l-au indepartat pe Bakiev de la putere. El a ajuns la putere in echipa Rosei Otumbaieva, care a detinut presedintia interimara de la revolutie si pana in prezent.

Citeste si:
România a preluat Preşedinţia OSCE
România a preluat Preşedinţia...

Kirgizstanul are de anul trecut o noua Constitutie care limiteaza puterile sefului statului si instaureaza primul regim parlamentar in Asia Centrala, in speranta pacificarii tarii.

Stabilitatea acestei foste republici sovietice este extrem de importanta pentru Statele Unite, care dispune pe teritoriul acesteia de o baza aeriana esentiala pentru trupele stationate in Afganistan. Rusia are, de asemenea, infrastructuri militare pe teritoriul kirgiz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.